Az Európai Unió Növénymegfigyelő Ügynöksége (MARS) május közepén közzétett jelentésében majdnem minden növényre vonatkozóan csökkentette termés-előrejelzéseit – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A repce, az őszi árpa és az őszi búza terméscsökkenése tűnik a leglátványosabbnak. A tavaszi árpában számos országban fellépő kiesést Spanyolország magasabb hozama ellensúlyozni tudta. A tavaszi növények szezonja csak most kezdődik, így a legtöbb előrejelzés becsléseken alapul, azonban Nyugat- és Közép-Európa nagy részén hasonlóképen kedvezőtlen időjárás volt április-májusban, mint hazánkban.

Az időjárási körülmények májusban ugyanolyan kedvezőtlenek voltak, mint az áprilisiak – fotó: Pixabay

Európa-szerte számottevő nedvesség hiányzik a földekből, az aszály hazánkon kívül különösen sújtja Kelet-Franciaországot, az Egyesült Királyság keleti részét, a Benelux-államokat, Németország északi felét és Nyugat-Lengyelországot. Dél-Csehország, Ausztria, Kelet-Olaszország szintén problémákkal küszködik, ahol az időjárási körülmények májusban ugyanolyan kedvezőtlenek voltak, mint az áprilisiak. A közelmúltban hullott csapadék mennyisége nem volt elég a talaj nedvességtartalmának feltöltéséhez. Ennek következtében a növényi biomassza növekedése lelassult, a terméspotenciál romlott.

Az éjszakai fagyok különösen Németországban, Nagy-Britanniában és a Benelux-államokban tizedelték a szántóföldi növényeket, elsősorban a virágzó repcében és a szőlőültetvényekben okozva nagyobb károkat. Franciaország északkeleti régiójában a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tavaszi növények fejlődése lelassult, így a várható termés mennyisége is lecsökkent, de az északi és északnyugati régiók valamivel jobb helyzetben vannak.

A lengyel betakarítási körülmények szintén kedvezőtlenek az alacsony talajnedvességnek köszönhetően – fotó: Pixabay

Németországban hasonló a helyzet, az alacsony hőmérséklet és az alacsony talajnedvesség nem volt jó hatással a növények fejlődésére, bár a május eleje óta esett némi csapadék jobb helyzet teremtett a régióban. A lengyel betakarítási körülmények szintén kedvezőtlenek az alacsony talajnedvességnek köszönhetően. Románia és Bulgária nyugati régióiban az áprilisi aszály dacára szépen fejlődnek az őszi vetésű növények, a keleti országrészekben viszont a csapadékhiány látható károkat okozott. Ezzel szemben Ukrajna terméskiesését enyhítette, hogy májusban megszűnt a csapadékhiány az országban.