Világszinten nőtt a szójatermés, Európában viszont jelentős a visszaesés

Az Oil World októberi projekciója szerint a globális szójababtermés az előző szezonhoz képest 10 százalékkal nagyobb, 390 millió tonna lehet a 2022/2023. gazdasági évben, olvasható az Agrárkögazdasági Intézet olajnövénypiaci jelentésében.

A Tallage szerint viszont az Európai Unióban a csapadékhiány és a rendkívüli nyári hőség miatt meglehetősen gyengék a hozamok, az egy évvel korábbinál 8 százalékkal kevesebb szójabab betakarítására kerül sor.

10-20 százalékkal csökkentek a hozamok Olaszországban, Franciaországban és Romániában is.

Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 130 ezer tonna körül alakul az idei termés.

A szójabab ára Magyarországon és az árutőzsdén

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 261 ezer forint/tonna volt október harmadik hetében, ami az egy évvel korábbi árszintnél 16 százalékkal magasabb érték.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab novemberi jegyzése 504–513 dollár/tonna tartományban mozgott október 17. és 28. között.

szójabab ára

A szójabab különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén (2022) – Ábra forrása: AKI

Magyarországon csökken a repce vetésterülete

Az Oil World októberi előrevetítése alapján a repcemag és a canola globális termelése 14 százalékkal lehet több a 2022/2023 gazdasági évben, mint az egy évvel korábbi termés. A Tallage szerint az Európai Unióban a repcevetések területe 6 százalékkal nőhet, köszönhetően a repce vetésének kedvező időjárásnak.

Magyarországon viszont negyedével csökken a terület az AM tájékoztatása szerint. (A csökkenésnek számos oka lehet, de több gazdálkodó azt a véleményt fogalmazta meg az Agroinform által feltett kérdésre, hogy alapvetően a vetés időpontja egyre nehezebben található el, nehéz az apró magnak előkészíteni a talajt, ha nincs elég csapadék, és a növényvédelemben is egyre több a kihívás a szerkivonások miatt. Ajánljuk ezt a gazdainterjút: Szolnok környékén sokan kihúzták a repcét a vetésforgóból.)

A repcemag ára Magyarországon és az árutőzsdén

Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 267,9 ezer forint/tonna volt október harmadik hetében, ami az egy évvel korábbi árat 26 százalékkal múlta felül.

repce ára

A repcemag heti termelői ára Magyarországon (2020–2022) – Ábra forrása: AKI

A párizsi árutőzsdén a repcemag novemberi tőzsdei elszámolóára 621 euró/tonnáról 652 euró/tonnáig emelkedett október 17. és 28. között. A következő, 2023 februrári határidős jegyzés esetében a 2022. november 2-i záróár 662,25 euró/tonna volt.

A napraforgómag termésmennyisége csökken világszinten

Az Oil World adatai szerint 7 százalékkal kevesebb napraforgómagot takaríthatnak be a világon a 2022/2023. gazdasági évben mint egy évvel korábban. Az EU-ban is csökken hozam, körülbelül 10 százalékos visszaeséssel számolnak a szakértők.

A Tallage szerint leginkább Romániában és Magyarországon csökkent a naprafrogóhozam, a nyári hőség és a csapadékhiány miatt. Emellett Franciaországban is alulmúlja az elmúlt öt év átlagát a hozam.

(A kukorica a napraforgóhoz képest is gyenge eredményt hozott Magyarországon, ráadásul a kukorica esetében a kiszámíthatatlanná váló gázárak is jelentős kockázati tényezőként szerepelnek, így van olyan gazda, aki jelentősen visszaszorítja a kukoricatermelést a most induló szezonban a napraforgó javára. Érdemes elolvasni ezt a gazdainterjút: Az idei, energiakrízis-helyzettel terhelt szezon tapasztalatai).

A napraforgó ára Magyarországon és az árutőzsdén

Az ipari napraforgómag termelői ára átlagosan 269,6 ezer forint/tonna volt október harmadik hetében, ami 39 százalékkal magasabb érték, mint egy évvel korábban. A magas olajsavtartalmú napraforgó ára 291,9 ezer forint körül alakult tonnánként, míg a nagy olajsavtartalmúé 258,5 ezer forint körül mozgott.

A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag novemberi jegyzése 3000 forinttal 259 ezer forint/tonnára csökkent október 17. és 28. között. Az olajmag decemberi és 2023. márciusi kurzusa változatlanul 257 ezer és 267 ezer forint/tonna volt ugyanekkor.

napraforgó ára grafikon

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon (2020–2022) – Ábra forrása: AKI

Indexkép: Shutterstock