A Budapesti Nagybani Piacon a hazai tölteni való paprikát 30-70 milliméter közötti és 70 milliméter feletti vállszélességben értékesítették, kilogrammos és darabos kiszerelésben egyaránt a 19. héten. Az idei betakarítású fejes káposztát 200 forintért értékesítették kilogrammonként, vöröskáposztából még nem volt ez évi a megfigyelt héten.


A KSH adatai szerint Magyarországon 1-1,2 ezer hektárról 4-6,5 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. A főszezon május első felétől június első feléig tart. A spárga hazai fogyasztása alacsony, ugyanakkor az exportpiacokra történő értékesítés meghatározó. Magyarország a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában. A kivitelünk volumenben 16 százalékkal, 2,64 ezer tonnára, értékben 6 százalékkal, 2,19 milliárd forintra csökkent 2015-ben az egy esztendővel korábbihoz képest.

spárga

Idén egy héttel korábban jelent meg a spárga a piacokon – fotó: Shutterstock

A Budapesti Nagybani Piacon az előző évihez képest egy héttel korábban, a 15. héten jelent meg a spárga, a fehér 700 forint/kilogramm, a zöld 800 forint/kilogramm termelői áron. A fehér spárgát átlagosan 18 százalékkal (762 forint/kilogramm), a zöld spárgát 21 százalékkal (832 forint/kilogramm) alacsonyabb termelői áron kínálták 2016 16-19. hetében az előző év azonos időszakához képest.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) adatai szerint 2015-ben Olaszország bortermelése 47 millió hektoliter volt, 13,5 százalékkal több, mint a 2014. évi 42 millió hektoliter. Az AKI PÁIR adatai szerint a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldön értékesített mennyisége 7 százalékkal csökkent, feldolgozói értékesítési ára 3 százalékkal, 25 737 forintra emelkedett hektoliterenként 2016. január és április között 2015 hasonló időszakához képest – olvasható az Agrárpiaci Jelentések legfrissebb Zöldség, Gyümölcs és Bor című kiadványában, amely IDE kattintva tölthető le.

A spárga külkereskedelme Magyarországon (2008-2015)

AKI