Szójabab

  • Az Európai Bizottság adatai szerint Argentínában a szójabab 519–545 dollár/tonnáért volt elérhető augusztus 2. és szeptember 20. között, Brazíliában pedig 509–543 dollár/tonna között alakult az árszint.
  • Az amerikai szójabab exportára augusztus eleje óta 522–560 dollár/tonna között ingadozott, szeptember 20-án 522 dollár/tonna volt. Az Egyesült Államokban a határidős szójabab-jegyzésár múlt csütörtökön (09. 22.) egy hónapos mélypontra esett vissza.
  • A termény ára Ukrajnában 425–515 dollár/tonna között alakult júliusban és augusztusban, szeptember 20-ig viszont 355 dollár/tonnáig csökkent, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet olajnövénypiaci jelentésében.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 154,8 ezer forint/tonna volt szeptember második hetében, ami 38 százalékkal alacsonyabb ár az egy évvel korábbihoz képest.

A chicagói árutőzsdén a szójabab novemberi jegyzése 475–503 dollár/tonna tartományban mozgott szeptember 8. és 22. között.

Repcemag

  • A canola kanadai exportára 600–678 dollár/tonna között alakult július–augusztusban, szeptemberben alacsonyabb áron, 582–616 dollár/tonnáért kereskedtek a terménnyel.
  • Az ausztráliai canolára 539–578 dollár/tonnáért kötöttek szerződéseket júliusban és augusztusban, szeptember 20-ig a termény ára 528 dollár/tonnáig csökkent.
  • Franciaországban augusztus 2. és szeptember 20. között 462–510 dollár/tonna tartományban alakult a repcemag ára. Az ukrajnai olajmag ára július óta 365–375 dollár/tonna között mozgott.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag termelői ára 155,2 ezer forint/tonna volt szeptember második hetében, ami 40 százalékkal alacsonyabb árszint, mint egy évvel korábban.

A repcemag heti termelői ára Magyarországon

A repcemag heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A párizsi árutőzsdén a repcemag novemberi tőzsdei elszámolóára 431–449 euró/tonna tartományban alakult szeptember 8. és 22. között.

Napraforgómag

  • A napraforgómag ára Franciaországban július 5. és augusztus 30. között 486–536 dollár/tonna tartományban hullámzott, majd szeptember 20-ig 445 dollár/tonnáig ereszkedett.
  • Ukrajnában az olajmag ára júliusban és augusztusban 343–378 dollár/tonna tartományban mozgott, szeptember 20-ig 305 dollár/tonnáig csökkent.


Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint szeptember második hetében a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 133,1 ezer (–54 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 128 ezer forint/tonnáért (–47 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) termelői ára átlagosan 129,5 ezer forint/tonna volt, ami 52 százalékkal alacsonyabb ár az egy évvel korábbihoz képest.

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A termelői visszajelzések alapján sok helyen már közelíti a napraforgó árszintje a 100 ezer forintos lélektani határt, erről itt írtunk.

Mi áll a háttérben?

A tavalyi irreálisan magas árszintek miatt a gyárak visszafogták a termelést, szinte mindenhol visszaesett a feldolgozás. Az európai takarmánygyártásban, főleg Németországban és Hollandiában is mintegy 10-12 százalékkal csökkent a takarmány-előállítás, de a kukorica-feldolgozás volumene is jelentősen szűkült, azaz kisebb a kereslet a terményekre. "Én úgy gondolom, hogy amíg el nem tűnik ez ebből adódó felesleg, addig alacsony árakra kell számítani" – mondta az Agroinform kérdésére Berta László gabonakereskedő.

Az utóbbi időben hirtelen ármozgásokat lehetett generálni akár egy-egy belföldi intézkedéssel is, mint amilyen az export-bejelentési kötelezettség volt. Most ilyeneket már nem lehet kiváltani szinte semmivel, hiszen exportra szeretnénk értékesíteni, a külföldi árakhoz kell igazodni. "Ami jó hír, hogy most vagyunk a legmélyebb szinten, ennél nagyobb problémákra már nem kell számítani" – összegzett Berta László.

A napraforgó esetében külön kihívás, hogy nagyon nagy az a tétel, ami megmaradt tavalyról. Ráadásul kifejezetten jó a hazai termés, így a túlkínálat lenyomja az árakat.

A repcetermés kapcsán tény, hogy alacsony szintű a hazai feldolgozás aránya, viszont a nyugat-európai országokban kifejezetten jó a repcetermés, így szintén a túl nagy kínálat miatt nem emelkednek az árak.

A háború sem mozgatja meg az árakat

Tavaly nyáron egy-egy komolyabb háborús esemény hatására még jelentős ármozgások indultak el a tőzsdén, mára azonban kisebb kilengések tapasztalhatóak. Matt Ammermann, a StoneX árukockázati menedzsere azt nyilatkozta, hogy a piacok is kezdenek telítődni az ukrajnai háborús hírektől, szinte alig reagálnak az ukrán kikötői létesítmények elleni támadásokról szóló hírekre.

A piac a 2022-es év hatalmas kilengéseit követően most lassan rendeződik.

A kukorica és a búza árának alakulásáról ITT írtunk.