Szójabab

A Tallage jelentése szerint az EU-ban jelentős mértékben romlottak a terméskilátások a szója esetében, ugyanis az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal kevesebb szójabab kerülhet a tárolókba 2022-ben.  Olaszországban 10 százalékos, Franciaországban 14 százalékos, Romániában 22 százalékos visszaesés várható a szójabetakarításkor. Magyarországon az egy évvel korábbitól 19 százalékkal marad el a termés a Tallage szakértői szerint, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet olajnövénypiaci jelentésében.

A szójabab ára Magyarországon és az árutőzsdén

Az AKI PÁIR adatai szerint a full-fat (extrudált) szóját 248,8 ezer forint/tonna áron lehetett értékesíteni szeptember második hetében, ez az ár az egy évvel korábbit 14 százalékkal haladta meg. A szója árában voltak nagyobb kilengések: július végén 265 ezer forint/tonna, július közepén 230 ezer forint/tonna körül alakult a termelői ár, június legelején viszont megközelítette a 280 ezer forintot.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab novemberi határidős jegyzése 508–547 dollár/tonna tartományban alakult szeptember 5. és 16. között.

Repcemag

Az Európai Unióban a 2021/2022. gazdasági évinél csaknem 13 százalékkal több repcemagot takarítanak be. Csehországban, Szlovákiában és kisebb mértékben Ausztriában jó eredményekkel zárult az aratás.

Magyarországon és Bulgáriában viszont az előző évinél alacsonyabb termést tudtak betakarítani a termelők.

A skandináv országokban rekordtermésre számítanak a Tallage szakértői, augusztus végén ott még folyamatban volt a betakarítás.

A repcemag ára Magyarországon és az árutőzsdén

Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag termelői ára 265,4 ezer forint/tonna volt szeptember második hetében, ami 45 százalékkal magasabb érték az egy évvel korábbihoz képest. Július vége óta viszonylag kiegyensúlyozottnak mondható a repce árának alakulása, a nyár elején viszont voltak kiugró értékek: június közepén péládul 340 ezer forint körül alakultak az árak, míg június első hetében 240 ezer forintos árszint volt jellemező. A repceár hektikus változásának hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.

repce ára

A repce árának változása évek szerint – Ábra forrása: Agroinform

A párizsi árutőzsdén a repcemag novemberi határidős jegyzése 577–613 euró/tonna tartományban mozgott szeptember 5. és 16. között. A csúcsérték a novemberi határidős jegyzés esetében májusban volt, akkor több mint 850 eurós szinten volt a repce tonnánkénti ára.

Napraforgómag

Az Európai Unió délkeleti tagországaiban a nyár végén megkezdődött a napraforgó betakarítása. Különösen gyenge a termés hazánkban, Romániában és Bulgáriában, és Spanyolországban sem várható jó eredmény. Az EU-ban a 11 százalékos visszaesés várható a szezonban a tavalyi napraforgómennyiséghez képest.

A napraforgó ára Magyarországon és az árutőzsdén

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot 297,2 ezer, a nagy olajtartalmú napraforgómagot 236,5 ezer forint/tonnáért lehetett eladni szeptember második hetében. Az ipari napraforgómag termelői ára átlagosan 262,1 ezer forint/tonna körül alakult, ami 73 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi árnál.

napraforgó ára

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon (2020–2022) – Ábra forrása: AKI

A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag októberi és decemberi jegyzése 3000 forinttal, 268 ezer és 271 ezer forint/tonnára emelkedett szeptember 5. és 16. között. Az olajmag decemberi kurzusa 270,5 ezer, a 2023. márciusi 267 ezer forint/tonna volt ugyanekkor.