Az agrarheute.com német hírportál arról számolt be, hogy hivatalos statisztikai adatok szerint Ausztrália ez évi búzatermése a kedvező időjárás hatására meghaladhatja a 31 millió tonnát, ami a második legnagyobb termésmennyiség lesz az ország történetében, több mint 10 százalékkal felülmúlva a legutóbbi becslést, és alig maradva el a 2016/17 évi mennyiségtől.

Ez – a korábbi becsléseknél nagyobb orosz gabonaterméssel együtt – kihatással lehet az egész világ gabonakereskedelmére. A magas termésből ugyanis a korábbi évekhez viszonyítva jóval nagyobb mennyiség jut exportra.

Egyelőre a búzaárak világszerte és Ausztráliában is magasak, pontosabban ez év októberében rekordmagasságba emelkedtek. Oroszország azonban az eddig bejelentettnél nagyobb mennyiséget (15,0 millió tonna helyett 17,5 millió tonnát) dobhat piacra, és Kína felvásárlási láza az ellátási helyzet javulása révén alábbhagyni látszik, amit az is jelez, hogy a kínaiak már eddig is lemondtak bizonyos szója- és kukoricamegrendeléseket.

búza

A nemzetközi gabonapiacon meglehetős bizonytalanság uralkodik – fotó: Shutterstock

A helyzet ilyen alakulása esetén valamennyi gabona világpiaci átlagárának jelentős csökkenésével kell számolni, sőt a határidős piacokon az árak enyhe csökkenése már meg is kezdődött. Mindezek hatására a nemzetközi gabonapiacon meglehetős bizonytalanság uralkodik.

November utolsó hetében a 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búzát FOB fekete-tengeri kikötő paritáson tonnánként 256 dolláros áron kínálták, a francia búzáért ugyanakkor a roueni kikötőben 259 dollárt, az amerikai búzáért pedig helyi kikötőben 267 dollárt kértek.