A világpiaci nyersanyagár-emelkedés vélhetően feljebb viszi a gabonaárakat – mondta el a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Tavaly márciushoz képest minden jelentős árutőzsdén és a magyar fizikai piacon is emelkedtek a terményárak. A világpiacon azonban ezen a héten megtorpant az áremelkedés, azt követően, hogy Kína 25 százalékos vámot vetett ki az USA-ból érkező szójababra. Ez a lépés súlyos hatással lesz a kínai takarmányiparra és sertéshizlalásra, így az európai sertések versenyképesebbé válnak, ami közvetve a magyar takarmány- és kukoricapiacra is jó hatással lehet – véli a GOSZ elnöke.

A tavalyi szintet meghaladják a búzaárak

A búza ára a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a tavalyinál magasabb szinten, 165–170 dollár (USD)/tonna között ingadozott március második felében. Ugyanakkor az elmúlt három héten a búza jegyzése a CBOT-n több mint 5 százalékot esett (1. ábra). A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 160–165 euró/tonna volt a termény jegyzése március végén. A magyar fizikai piacon átlagosan 47 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március harmadik hetében, az egy évvel korábbinál 3 százalékkal magasabb árszinten – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

búza

1. ábra, forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

A búza piacán az exportadatok azt mutatják, hogy Oroszország 2017. július 1-től 2018. március 21-ig az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest 43 százalékkal tudta emelni a kivitelét, ez összesen 29,4 millió tonna búzát jelent. Románia 2017. július 1-től 2018. február 28-ig: 3,4 millió tonna búzát exportált harmadik országokba, ez 15 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Ukrajna a hasonló időszakban (2017. július 1-től 2018. március 22-ig) 13,8 millió tonna búzát exportált, 4 százalékkal kevesebbet, mint 2016/2017 azonos időszakában.

A készletek nem okoznak gondot a kukorica piacán

Tavaly ilyenkor Magyarország egyes területein már megkezdték a kukorica vetését, idén viszont az időjárás ezt nem teszi lehetővé. A következő napokban tovább melegszik az idő, haladhatnak a munkák, de némi elmaradás így is maradni fog tavalyhoz képest. A GOSZ-elnök szerint a tavalyi készletek nem fogják zavarni az idei termést, tavaly a 2016-osnál 2 millió tonnával kevesebb kukorica termett, ennek felhasználása biztosítva van.

A kukorica fronthavi jegyzése a chicagói árutőzsdén 145–150 dollár/tonna között mozgott 2018. március második felében. Mindeközben a párizsi árutőzsdén 162-163 euró/tonna szinten stagnált a termény legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése. A BÉT-en 48 ezer forint/tonna volt a takarmánykukorica 2018. májusi jegyzése március folyamán. A magyarországi fizikai piacon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 44,6 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény március harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 7 százalékkal múlta felül.

kukorica

2. ábra, forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

Oroszország kukoricaexportja 2017. július 1-től 2018. március 21-ig 3,7 millió tonnát tett ki. ez 3 százalékkal múlja alul 2016/2017 azonos időszakát. A világ kukoricatermelésében 1 százalékos növekedést prognosztizálnak 2018/19-re, ez 1052,2 millió tonna terményt jelent.

Megnyugodtak a kedélyek, csökkkenek az árak

A repce piacán a megnyugodtak a kedélyek, mivel az Európai Unióban a téli fagykár miatti félelmek alábbhagytak márciusban, így a termény ára februárhoz képest csökkent. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag fronthavi jegyzése 345–350 euró/tonna között hullámzott március második felében. Ezen a héten a kanadai árutőzsdén esett vissza a repce jegyzése, míg a párizsi tőzsdén némileg ismét felfelé mozdult a termény ára (3.ábra).

Magyarországonaz 113 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott a repcemag március harmadik hetében, ami 13 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi árszintet.

Repce

3. ábra, forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

A napraforgómag a hazai fizikai piacon átlagosan 93 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát március harmadik hetében az AKI PÁIR adatai szerint, az egy évvel korábbinál 13 százalékkal alacsonyabb áron.

A szójabab jegyzése a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) március második felében 375–380 dollár/tonna szinten ingadozott. Magyarországon a feldolgozók átlagosan 140 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették a full-fat szóját március harmadik hetében.

További terménypiaci híreket talál és a terményárak alakulását nyomon követheti az Agroinform.hu Terménypiacok rovatában.