A termékpálya további fázisaiban is csökkentek az árak. A csontos marhahús frissen félben termék feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal, a csontos marhahús frissen negyedben (eleje) termék ára 13 százalékkal, a csontos marhahús frissen negyedben (hátulja) termék ára 3 százalékkal volt alacsonyabb a megfigyelt időszakban. A KSH adatai szerint
a marha rostélyos fogyasztói ára csaknem 2 százalékkal haladta meg 2013 szeptemberében az egy évvel korábbi szintet.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió 15 százalékkal kevesebb élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2013 első nyolc hónapjában, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piacok Oroszország (15 százalék), Svájc (6 százalék), Libanon (6 százalék) és Algéria (5 százalék) voltak. Az EU élőmarha-és marhahúsimportja 8 százalékkal emelkedett 2013. január-augusztus között 2012 azonos időszakához képest. A behozatal csaknem háromnegyede Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. Az Unió nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból a vizsgált időszakban.

Az EU-ban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,75 euró/kg hasított hideg súly volt 2013 szeptemberében, ami több mint 4 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 5 százalékkal csökkent, míg az üsző „R3” ára 3 százalékkal volt magasabb a megfigyelt időszakban.

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az EU marhahústermelése 7,6 millió tonna körül alakulhat 2013-ban, ami 2 százalékkal kevesebb, mint a 2012-ben kibocsátott mennyiség. Az idén kevesebb üsző és tehén kerül a vágóhidakra az állományok bővítése miatt, ami főként a tejelő állományokban indult meg 2012 végén.

Emiatt a szakértők a marhahústermelés csaknem 1 százalékos emelkedését 2014-re valószínűsítik. Az EU marhahúskivitele harmadával csökkenhet az idén, főként a törökországi és az oroszországi piacvesztés miatt.

A marhahúsimport várhatóan 11 százalékkal növekszik 2013-ban az előző évihez képest. A marhahústermelés 2014-re prognosztizált emelkedése előreláthatóan csökkenti az importot, azonban a stabilizálódó belső fogyasztás visszafoghatja az export bővülését.
A KSH adatai szerint 2013. június 1-jén 758 ezer szarvasmarhát számláltak Magyarországon. Az állomány az előző év azonos időszakához viszonyítva több mint 3 százalékkal gyarapodott. A szarvasmarha-állomány 63,1 százalékát a gazdasági szervezetek, 36,9 százalékát
az egyéni gazdaságok tartották.

Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve 5 százalékkal csökkent 2013. január-augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva. A fiatal bikák vágása 11 százalékkal nőtt, míg a tehenek vágása 13,5 százalékkal, az
üszőké 19 százalékkal esett vissza.

A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja 17 százalékkal, élőmarha-importja
26 százalékkal csökkent az idei esztendő első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A nemzetközi piacon értékesített élő szarvasmarha csaknem kétharmada Ausztriába, Törökországba, Görögországba, Oroszországba és Libanonba került. Magyarországra főként Romániából és Hollandiából érkeztek szállítmányok.

A marhahúsexport 3 százalékkal, az import több mint 16 százalékkal csökkent. Legnagyobb mennyiségben Hollandiába és Ausztriába szállítottunk marhahúst, míg a hazánkba érkező marhahús 42 százaléka Ausztriából származott. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból 2013 első hét hónapjában.

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) előrejelzése szerint az USA-ban a bika ára 2 százalékkal emelkedhet 2013 negyedik negyedévében az előző év hasonló időszakához képest. Az USA marhahústermelése és marhahúsexportja várhatóan 5, illetve 8 százalékkal esik vissza, míg a marhahús importjában 17 százalékos növekedésre számítanak a vizsgált időszakban.
Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 11 százalékkal emelkedett 2013 szeptemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Brazil Marhahús Exportőrök Szövetségének (Abiec) adatai szerint a dél-amerikai állam marhahúsexportja 19 százalékkal nőtt az idei esztendő első kilenc hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A friss marhahús kivitele 23 százalékkal, a belsőségeké 13 százalékkal volt több a vizsgált időszakban. A legfontosabb exportpiacok Oroszország, Hongkong és Venezuela voltak.

Argentína Mezőgazdasági és Halászati Minisztériumának (Minagri) adatai alapján Argentína marhahústermelése 2013. január-augusztus között csaknem 10 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A marhahústermelés bővülése miatt a kivitel és a belső fogyasztás
is 10 százalékkal növekedett 2012. január-augusztushoz viszonyítva. Argentínában a szarvasmarha ára argentin pesoban kifejezve csaknem 12 százalékkal volt magasabb 2013 szeptemberében, mint egy évvel korábban.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején látható nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.