Piaci jelentés

A nemzetközi piacon értékesített élő szarvasmarha csaknem kétharmada Ausztriába, Törökországba, Görögországba, Oroszországba és Libanonba került. Magyarországra főként Romániából, Hollandiából, Szlovákiából, és Németországból érkeztek szállítmányok. A marhahúsexport 5 százalékkal, az import több mint 13 százalékkal csökkent. Legnagyobb mennyiségben Hollandiába és Ausztriába szállítottunk marhahúst, míg a hazánkba érkező marhahús 42 százaléka Ausztriából származott.



Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból 2013 első nyolc hónapjában.
Magyarországon a fiatal bika termelői ára több mint 10 százalékkal csökkent 2013 októberében az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A vágótehén ára 8 százalékkal, a vágóüszőé csaknem 5 százalékkal esett vissza a vizsgált hónapban. A termékpálya további fázisaiban is csökkentek az árak.

A csontos marhahús frissen félben termék feldolgozói értékesítési ára 0,5 százalékkal, a csontos marhahús frissen negyedben (eleje) termék és a csontos marhahús frissen negyedben (hátulja) termék ára 3 százalékkal volt alacsonyabb a megfigyelt időszakban. A KSH adatai szerint a marha rostélyos fogyasztói ára több mint 2 százalékkal haladta meg 2013 októberében az egy évvel korábbi szintet.

A FAO novemberben megjelent előrejelzése szerint a világ marhahústermelése eléri a 67,5 millió tonnát az idén, és csaknem 1 százalékkal emelkedik a 2012. évihez képest. Az USA, az EU, Mexikó és Kanada kibocsátása visszaeshet 2013-ban, míg a többi nagy marhahús-előállító ország esetében bővülésre, illetve stagnálásra számítanak a FAO szakértői. Az idei esztendő egészére a globális marhahús-kereskedelem élénkülését (+5 százalék) prognosztizálják.

Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA marhahústermelése nem változott jelentősen 2013. január és szeptember között az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vágóhidakra kerülő szarvasmarhák száma 3 százalékkal emelkedett 2013 szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest. Az USA-ban a bika ára dollárban kifejezve 1 százalékkal csökkent 2013 szeptemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A FAO prognózisa szerint az Egyesült Államok marhahústermelése 4 százalékkal csökken 2013-ban 2012-höz képest. Ennek ellenére a marhahúsexport csaknem 1 százalékkal nőhet, azonban az import 3 százalékkal mérséklődhet.

Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 14 százalékkal emelkedett 2013 októberében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Brazil Marhahús Exportőrök Szövetségének (Abiec) adatai szerint a dél-amerikai állam marhahúsexportja 19 százalékkal nőtt az idei esztendő első tíz hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legfontosabb exportpiacok Oroszország, Hongkong és Venezuela voltak. Mindhárom célpiacon jelentősen emelkedett a brazil marhahús
értékesített mennyisége. A FAO szakértői szerint Brazília marhahústermelése több mint 2 százalékkal emelkedik az idén és elérheti a 9,5 millió tonnát.

Argentína Mezőgazdasági és Halászati Minisztériumának (Minagri) adatai alapján Argentína marhahústermelése 2013. január-szeptember között csaknem 10 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A marhahústermelés bővülése miatt a kivitel 13 százalékkal, míg a belső fogyasztás 10 százalékkal növekedett 2012. január-szeptemberhez viszonyítva. Argentínában a szarvasmarha ára argentin pesoban kifejezve csaknem 18 százalékkal volt magasabb 2013 októberében, mint egy évvel korábban. A forintban kifejezett ár az árfolyam változása miatt több mint 6 százalékos csökkenést mutat. Az FAO előrejelzése szerint Argentína marhahústermelése csaknem 7 százalékkal emelkedik 2013-ban.



A marhahús világpiaci ára
Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió 15 százalékkal kevesebb élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2013 első kilenc hónapjában, mint egy évvel korábban. A legnagyobb piacok Oroszország (15 százalék), Svájc (6 százalék), Libanon (6 százalék) és Algéria (5 százalék) voltak. Az Algériába szállított mennyiség 50 százalékkal, a Svájcba kivitt pedig 41 százalékkal nőtt. Az EU élőmarha- és marhahúsimportja 9 százalékkal emelkedett 2013. január-szeptember között 2012 azonos időszakához képest. A behozatal csaknem háromnegyede Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. Az Unió nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból a vizsgált időszakban.

Az EU-ban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,75 euró/kg hasított hideg súly volt 2013 októberében, ami csaknem 4 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára több mint 5 százalékkal esett vissza, míg az üsző „R3” ára 2 százalékkal volt magasabb a megfigyelt időszakban.

A FAO előrejelzése alapján az Európai Unió marhahústermelése az előző évi mennyiséghez képest 2 százalékkal csökken és várhatóan 7,6 millió tonna körül alakul 2013-ban.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.