Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.

Búza - a termésminőség tekintetében vegyes a kép

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést az augusztusi előrevetítésében 778 millió tonnára jelzi.  A Tallage szerint az Európai Unióban a várható termés 123,3 millió tonna körül alakul, ami a 2021. évit 5 százalékkal múlná alul. A terméseredmények Dél- és Délkelet-Európában többnyire jók, igaz az egy évvel korábbitól  elmaradnak, de közelítenek az ötéves átlaghoz. Közép- és Kelet-Európa egyes részein gyenge, míg Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában jobb termést takarítottak be. Az északeurópai tagországokban továbbra is jók az aratási kilátások.


A termésminőség tekintetében is igen vegyes a kép: Németországban és Franciaország északi részén a fehérjetartalom, Spanyolországban és KeletMagyarországon pedig a fajsúly alacsonyabb, mint a korábbi években.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 137,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 88 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 133,9 ezer forint/tonnáért (+87 százalék) forgott ugyanekkor.

Az aszály miatt elszáradt kukorica

A meleg, csapadékszegény időjárás miatt a legnagyobb veszteségek Magyarországon, Romániában, Olaszországban és Horvátországban várhatók kukoricából – fotó: Agroinform.hu

Kukorica - az EU-ban valószínűleg nagy területen takarítják be a kukoricát silóként

A világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése az IGC augusztusi projekciója szerint 1179 millió tonna lehet.

A Tallage szakértői 55,4 millió tonnára csökkentették az Európai Unió várható kukoricatermését. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbit csaknem 21 százalékkal múlhatja alul.

A meleg, csapadékszegény időjárás miatt a legnagyobb veszteségek Magyarországon, Romániában, Olaszországban és Horvátországban várhatók. Ausztriában és Lengyelországban valamivel kedvezőbb volt az időjárás, de ezekben a tagországokban is hozamcsökkenésre lehet számítani.

Az EU-ban valószínűleg nagy területen takarítják be a kukoricát silóként, hogy takarmányt biztosítsanak az állatoknak, mivel a legelők jelentős része kiszáradt.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 116,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica augusztus második hetében, ami az egy évvel korábbit 54 százalékkal múlta felül.

Olajnövénypiaci jelentés

Szójabab

Az Oil World projekciója szerint a 2022/2023. gazdasági évben a globális szójababtermés az előző szezonhoz képest csaknem 9 százalékkal nagyobb, 385 millió tonna lehet. Az északi féltekén 177,5, a déli féltekén 210,5 millió tonna babtermés betakarítására van kilátás.

A Tallage szerint az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal több, 2,8 millió tonna szójabab kerülhet a tárolókba az idén.  Magyarországon az egy évvel korábbival megegyező, 160 ezer tonna termést jeleznek a Tallage szakértői.

Az AKI PÁIR adatai szerint a fullfat (extrudált) szóját (30-40 százalék nyersfehérje-, 17-23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 257,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették augusztus második hetében.

Repcemag

Az Oil World augusztusi előrevetítése alapján a 2022/2023. gazdasági évben a repcemag és a canola globális termelése 12 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbit, 73,4 millió tonna lehet.

Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 452 ezer tonna repcemagot arattak az idén, hektáronként 2,2 tonnás hozammal. Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 269,8 ezer forint/tonna volt augusztus második hetében, az egy évvel korábbit 46 százalékkal haladta meg.

napraforgó

A meleg, száraz időjárás a napraforgó virágzását és a magok kitöltődését kedvezőtlenül befolyásolta – fotó: pixabay.com

Napraforgómag

Az Oil World adatai szerint a 2022/2023. gazdasági évben 52,1 millió tonna (–10 százalék) napraforgómagot takaríthatnak be a világon.

A Tallage szerint az Európai Unióban a meleg, száraz időjárás a napraforgó virágzását és a magok kitöltődését kedvezőtlenül befolyásolta. Magyarországon és Romániában jelentősen csökkent a talajok nedvességtartalma, Spanyolországban a forró időjárás felgyorsította a növények érését, így korábban kezdődött a betakarítás, alacsony hozamokkal. Az EU-ban 10,4 millió tonna napraforgótermést jeleznek, ami megegyezne az előző szezon kibocsátásával.

Az AKI PÁIR adatai szerint a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 248,3 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők augusztus második hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 253,2 ezer forint/tonna volt.