Az elmúlt napokat befolyásolta az USDA (USA Mg. Min.) havi jelentése, mert most már az északi féltekén a közel végleges adatokat lehetett összegyűjteni a kalászosokra vonatkozóan és a kukorica terméseredményei is már egyértelműbben mutatták a várható végleges eredményeket.

A főbb számok alapján az USDA emelte mind az EU28-ak, mind Oroszország idei búzatermését és ezzel igazolta azokat a várakozásokat, hogy bőséges lesz a kínálat. Az EU28-ak búzatermése így most 151,49 millió tonna lett, amiből az export volumen továbbra is 28,5 millió tonnára várható. Az orosz termést immár az USDA is 83 millió tonnára jelzi, de szintén változatlanul hagyta az exportra vonatkozó előrejelzését. Az elemzések e két régió exportjának alakulásánál azt várják, hogy az orosz export meghatározó szerepe az árakat illetően nem fog változni, így az EU-s és ezen belül a francia búzaexport továbbra is háttérbe szorul a fő vásárló, Egyiptom vételeinél.

Az árak is tükrözik a kínálat bőséges voltát és annak ellenére, hogy korábbi közlések alapján Egyiptom búzaigénye 2018. áprilisig fedezett, a múlt héten ismételten vásároltak 2018. januári szállítással Oroszországból. Azt azonban szintén érzékelni lehetett és a kommentárok erre rá is mutattak, a vétel egyik indítéka minden bizonnyal az a várakozás lehetett, hogy a mostani alacsony árak bármikor véget érhetnek.

búza

A tartósan alacsony árak hatása már érződik a vetésterület csökkenésében – fotó: Shutterstock

A FOB árak ezt még nem tükrözték, 195,-USD/to alatt maradtak, de az ajánlati szinteknél már megjelentek az ennél 4-5 USD/to-val magasabb ajánlatok is, bár nem érték el a szezon eddigi csúcsértékeit. A piacot blokkolja az is, hogy a fuvarokban viszont jelentős emelkedés következett be, a nyári 11-12 USD/to-s szintekhez képest a legutóbbi tender során 14-15 USD/to között árakat jegyeztek.

A tendert követően a pénteki jegyzések megint kicsit lejjebb kerültek, eladói ajánlatok voltak a jellemzőek, a FOB Fekete-tengeri piac újabb lehetőségre vár.

Az európai piacokat az sem tudta erősíteni, hogy a jelentések szerint továbbra is kisebb lesz az idei őszibúza-vetés, mint tavaly volt. Ennek okai között szerepel, hogy az észak-európai területeken az időjárás sem kedvezett a vetéseknek, a csapadékos időjárás miatt kisebb lett a tervezettnél az elvetett terület, összességében mintegy 200 ezer hektárral – a Strategie Grains jelentése alapján. Ez immár a negyedik egymást követő év, amikor csökkenés tapasztalható és már érződik a termelők érdeklődésének csökkenése, amit a tartósan alacsony árak is befolyásolnak.

A helyettesíthetőségre leginkább a tavaszi árpa jöhet szóba, idén érződött az árpa iránti kereslet élénkülése és a kukorica, mint a másik tavaszi kultúra szintén csak alacsony árszinten mozog, így kevésbé jön szóba, mint az esetleges jobb árszintű tavaszi sörárpa. A határidős jegyzések alakulását a lanyha forgalom is befolyásolja, szinte alig vannak ajánlatok, az ársáv a legtöbb terméknél alig 1,-EUR/to.

A búza és a kukorica jegyzésének alakulása a MATIF-on és Budapesten (EUR/to)
www.budagabona.hu

Számunkra kiemelkedően fontos a kukorica árának alakulása és ebben úgy látszik, kezd a magyar piac közelíteni a nemzetközi helyzethez. A párizsi tőzsde lemorzsolódó jegyzése még nem segíti az itthoni többlet piacra jutását, az itthoni extra árszintek azonban mintha csökkennének. A jegyzések alapján a hetek óta változatlan FOB Duna jegyzés 3-4 EUR/to-val alacsonyabb szintre került az elmúlt hét végére, és bár ez még mindig csak nominális, de mutatja, változott a hangulat. A dunai forgalom elvi jelentőséggel bír csak, a szállítási költségek miatt sem az észak-európai, sem a fekete-tengeri piacokra nem reális, hogy magyar áru kerüljön.

A legfontosabb északnyugat-európai fizikai piaci jegyzés, a FOB Rajna-i paritás és a magyar árszintek közel azonos szinten voltak, most ez változott és a 8-10 EUR/to-s különbséget eléri, de a tényleges költség ennek közel a kétszerese. A német piac sem ad jobb lehetőséget, a hamburgi jegyzés 170,-EUR/to körül volt – leszállítva Hamburg térségébe. Még talán ez lehet a legközelebb ahhoz, hogy el tudjon indulni kivitelünk a régióba, lehetnek olyan érdeklődések, amelyek már „csak” 10-15 EUR/to-val alacsonyabbak és nem 25-30 EUR/to-val.

Egyetlen és kitartó piacunk az olasz régió, ami elindult exportra, az szerintem jószerivel mind oda ment – talán még Ausztria határhoz közeli területei játszhatnak szerepet.

A várható áralakulásról azért is nehéz képet alkotni, mert érzékelhető az is, hogy – akárcsak itthon – a termelők egy jelentős része már a karácsony körüli szünetre készül. Érthető módon, hisz a betakarítás véget ért, a termény a magtárban, a mostani árak mellett a "várok és figyelek" magatartás nem valószínű, hogy rosszabb helyzetet teremtsen, mint ami a mostani.