Az EU tagországok évente 80.000 tonna mézet importálnak Kínából, valamint legutóbb már több tízezer tonnát Ukrajnából és Mexikóból – írja a dw.co/de, német hírportál.

A mézbe kevert cukorszirupot nehéz kimutatni – fotó: Pixabay

A COPA-COGECA mezőgazdasági ernyőszervezet szerint a kínai és az európai méz ára közötti jelentős különbözet, illetve az utólagos vizsgálatok megalapozzák azt a gyanút, hogy a kínaiak az exportmézbe cukorszirupot kevernek, amit az áru beléptetésekor szinte lehetetlen kimutatni, mivel nincs idő és eszköz a kis kiszerelésű áru alapos vizsgálatára. Szakértők szerint a bekeverés aránya akár a 70%-ot is elérheti, azaz egy egykilós csomagolás csak 30 dkg valódi mézet tartalmaz. A kínai méz előállítási költsége kilónként 1,24 eurónak felel meg, ami 65-70 százalékkal kevesebb az európai országok átlagánál.

Ugyanez a gyanú jogosan felmerül az Ukrajnából az EU tagországokba irányuló mézexportra is, amely a legutóbbi 8-10 évben a többszörösére emelkedett. A tagországok 2011-ben 5.000 tonna, 2013-ban már 20.000 tonna, 2017-ben pedig 47.000 tonna ukrán mézet importáltak, miközben annak ára 2019-ig kilónként 1,69 euróra csökkent. Az ukrán agrárminisztérium illetékes képviselője ugyanakkor a gyanúsítást élesen visszautasítja, és hangsúlyozza, hogy az ukrán méz korábban is 100%-ig megfelelt, és jelenleg is az uniós előírásoknak.

Fentiektől függetlenül, illetve azok tisztázása érdekében, az EU tagországok érdeke azt kívánja, hogy egy hatékony ellenőrzési módszert alakítsanak ki a belépő mézimport minőségének objektív vizsgálatára, a hamisítást pedig közös fellépéssel szankcionálják.