A mai modern élet magában hordozza a stresszes helyzetek végtelen lehetőségét és ez különösen igaz a munkahelyi kötelezettségeinkre, valamint a napi egyéb kihívásokra is. A stressz hosszabb távon negatívan befolyásolja egészségünket, ezért időben kell cselekedni. Fontos, hogy megtanuljuk kezelni ezt a betegséget és megőrizzük lelki egyensúlyunkat, valamint mentális frissességünket. Nézzünk 3 tippet a stressz levezetésére.

stresszlabda

Keressünk olyan tevékenységeket, amelyek oldják a feszültséget és segítenek megteremteni a belső harmóniát – fotó: intermuzika.hu

Testmozgás és sport

Kiváló módja a stressz levezetésének, hiszen aktív testmozgással segíthetünk a stresszhormonok csökkentésében és abban, hogy az úgynevezett boldogsághormonok, az endorfinok felszabaduljanak testünkben. A fitness órák, a futás, a kerékpározás és az úszás is tökéletes lesz, ha van elegendő szabadidőnk a testmozgásra. Minden nap minimum 30 percet szánjuk erre az életünkből, különben a stressz előbb vagy utóbb teljesen tönkre fogja tenni az egészségünket.

Relaxáció és meditáció, esetleg jóga

A betegség leküzdésére ezek a tevékenységek is kiválóak, hiszen oldják a feszültséget és segítenek megteremteni a belső harmóniát. Keressük meg azt a módszert, amely számunkra a legszimpatikusabb, ami lehet egy meditációs gyakorlat, egy jóga gyakorlat, esetleg egy mélylégzés technika. A lényeg, hogy a gyakorlatok során a belső béke és a nyugalom szálljon meg bennünket, hiszen ezek az órák segítenek abban, hogy kikapcsolódjunk a mindennapokból és végre csak magunkra fókuszáljunk.

Játsszunk hangszeren

Egy zongora vagy egy ütős hangszer, például egy dob csodákra képes. A zenetanulás teljesen kikapcsolja az agyunkat, hiszen annyira figyelni kell a ritmusokra és az ütemekre, hogy egy pillanatra sem fogunk a gondjainkkal foglalkozni. Ahogy elkezdünk zenélni minden másról meg fogunk feledkezni.

Zenélhetünk otthonunkban egyedül, elmehetünk egy magántanárhoz, de társulhatunk másokkal és alapíthatunk egy együttest is. Minden rajtunk múlik! Ha nincsen megfelelő zeneszerszámunk, akkor hangszerbolt Budapest környékén, de akár a belvárosban is elérhető, ahol a szakképzett eladók segíteni fognak a választásban. Ezekben az üzletekben lehetőségünk nyílik a különféle hangszerek kipróbálására, így talán sokkal könnyebb lesz majd jó döntést hoznunk.

Törekedjünk arra, hogy tényleg olyan zeneszerszám mellett tegyük le a voksunkat, amely biztosan segít majd a stressz megszüntetésében, hiszen, ha csak idegeskedni fogunk és sikertelenek leszünk, akkor semmi értelme sincsen a zenetanulásnak.