Bár a paprika csak a 16. században került Magyarországra, a fűszer a magyar konyhát szimbolizálja, és a legismertebb magyar ételek,  – köztük a gulyás, a pörkölt, a lecsó, a csirkepaprikás és a halászlé – elengedhetetlen alkotóeleme. A paprika adja ezeknek az ételeknek a ragyogó piros színét, valamint a magyar konyhára oly jellemző intenzív borsos ízét és aromáját.  A magyar paprika fajtái, és ízei rendkívül sokszínűek. Következő cikkünkből megismerkedhetsz közelebbről is ezzel a méltán híres fűszerrel!

A paprika a magyar konyhát szimbolizálja – fotó: holisticwow.com

A magyar paprika egy olyan fűszer, amelyet többféle paprika hüvelyének a szárításából, majd őrléséből állítanak elő. A magyar paprika fajtái különböző erősségi fokozatokban elérhetők. A legismertebbek Szeged és Kalocsa környékéről származnak, azonban ezen túl is számos különböző fajta ismert.

Bár a magyar paprikának öt különböző hivatalos fajtája van, a legtöbb szakács számára nem a magyar paprika fajtái a fontosak, sokkal inkább az erős, borsos aromára és az intenzív színre helyezik a fókuszt. Ha házi paprikát vásárolsz a piacon,– amelyet jellemzően félkilós, műanyag zacskókban árulnak –, akkor az egyszerűen édes vagy csípős lesz. Máshol azonban találkozhatsz finomra-, illetve durvára őrölt verzióval is.

Egy kis tálka vagy szórófejnyi paprika minden rendes magyar étkezőasztalon ott van a só és a bors mellett arra az esetre, ha szükség lenne egy kis extra fűszerezésre. A magyar paprika tökéletes zsíros kenyéren és a hideg libamájon egyaránt. A túróból, hagymából és köménymagból készült körözött meghatározó összetevője is. Most pedig nézzük meg, hogy a magyar paprika fajtái mennyire sokszínűek a csípősön és az édesen túl!

A magyar paprika fajtái – Te hallottál már mindegyikről?

Magyarországon a paprika széles körben használt fűszer. Attól függően, hogy hol készítik, az íze nagyon eltérő lehet.

paprika

A magyar paprika fajtái különböző erősségi fokozatokban elérhetők – fotó: holisticwow.com

A legnépszerűbbek a magyar paprika fajtái közül a szegedi és a kalocsai. Azonban ezeken kívül még számos kevésbé ismert fajta létezik.

  • Erős paprika: ezek a paprikák általában zölden vagy pirosan érnek meg, és erős, csípős ízük van. A legismertebb erős magyar paprika a "háromszög alakú", amely rendkívül csípős is lehet.
  • Édes paprika: a leghíresebb édes magyar paprika fajta a "kalocsai paprika", amelyet széles körben használnak a magyar konyhában. Az ország egyik legnépszerűbb fűszere, és különböző minőségben elérhető, mint például a csemege vagy a kóser. A legjobb kalocsai paprika fajtát “Kalocsa Aranyának” hívják, amely édes és csípős ízben is kapható.
  • Kápia paprika: ez a paprika közepesen csípős, így kicsit erősebb az édes paprikáknál, de nem olyan erős, mint a klasszikus erős paprika. Gyakran használják fűszerként vagy ételízesítőként.
  • Fehér paprika: a fehér paprika a nevéből adódóan fehér vagy krém színű. Íze enyhén édes és enyhén keserű is lehet. A fehér paprikát gyakran savanyúságokhoz vagy töltött paprikákhoz használják.

Mindemellett meg kell említenünk, hogy Kalocsa mellett Szeged Magyarország egyik fő paprikatermelő városa. A "szegedi paprika" kifejezés a városban termelt összes paprikafajtát jelenti. Ez a paprika háromféle változatban kapható: csemege, édesnemes és csípős csemege,- így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő ízű és intenzitású paprikát.

Láthatod, hogy a magyar paprika fajtái igen változatosak, és a szín, méret, valamint az íz változhat a fajtától és az érési szakasztól függően. Na, és Neked melyik a kedvenced?