A cikkben ezeket vesszük sorra, továbbá annak járunk utána, hogy mi számít jó minőségnek, milyen információk szerepelnek a tasakon és mit jelent a fémzárolás.

A vetőmag különös gonddal megtermelt, vetésre előkészített, minősített mag. Az a jó változat, amelyik nagy százalékban kicsírázik. Természetesen 100%-os csírázóképesség nem várható el, de ha jelentős mennyiségnél nem indul el a folyamat, akkor nem jó a minőség.

kukorica

A biztos keléshez jó minőségű vetőmag kell – fotó: pixabay.com

Miért fontos a fémzárolás?

A minősítés folyamatának végét jelzi a fémzárolás. Kiemelkedő szerepe van, ugyanis csak akkor válik vetőmag az egyszerű magból, ha az fémzárolt. Azt tanúsítja, hogy kereskedelmi forgalomba hozható, és megfelel a jogszabályi előírásoknak. Hazánkban kizárólag ezzel a minősítéssel értékesíthető. Amennyiben a csomagolás vagy a fémzár címke megsérül, a vetőmag nem hozható forgalomba. Magyarországon a fémzárolást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi.

Mi szerepel a tasakon?

A profi termelők számára a cégek nagy kiszerelésű vetőmagokat kínálnak, amelyek többnyire üzletekben nem vásárolhatóak meg. A hobbikertészek pedig az úgynevezett színes tasakos változatokat vásárolják.

A csomagoláson szerepel a faj és a fajtanév mellett egy rövid ismertető azzal kapcsolatban, hogy mire kell figyelni a vetés során. Ezen kívül megtalálható rajta a mennyiség grammban vagy szemszámban kifejezve, továbbá a fémzárolás ideje, a fémzár, illetve az érvényességi idő. Amennyiben vegyszerrel kezelt, akkor a növényvédő szer neve és hatóanyaga is szerepel.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vetőmagokat tilos megenni, mert különböző módokon kezelik azokat, például csávázzák. A folyamat során a felszínüket olyan élénk színű szerrel vonják be, amely elpusztítja a kórokozókat. Ez az anyag akkor fejti ki a hatását, amikor a vetőmag a talajba kerül, és a kezdeti szakaszban védelmet nyújt a palántakori betegségekkel szemben.

Mire kell figyelni?

Megbízható üzlet vagy vetőmag webáruház kínálatából érdemes választani. Javasolt a magyar előállítók termékeit választani, mert a hazai cégek kifejezetten a magyarországi körülményekhez nemesítik a fajtákat. Ennek köszönhetően jó eséllyel ellenállóbbak a nálunk megjelenő betegségekkel szemben.

A csomagoláson mindig található útmutató, amelyen szerepel többek között a vetés ideje, az ideális mélység, a növény térigénye, a várható nagysága, a vízszükséglete, valamint a talaj- és a napfényigénye. Ezeket az utasításokat javasolt betartani.

Továbbá figyelni kell a szavatossági időre, ha az lejárt, akkor már nem érdemes a magokat elvetni. Továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani a tárolásra, ugyanis jelentős szerepe van a csírázóképesség megőrzésében. Célszerű a tasakokat száraz, hűvös helyen tartani.

Előfordulhat, hogy nem az a faj vagy fajta van a tasakban, amely a képen szerepel, illetve arra is van példa, hogy nem jól csírázik. Emiatt javasolt megőrizni a csomagolást, a fémzárcímkét és a számlát, blokkot Amennyiben probléma van a vetőmaggal, célszerű felkeresni azt az üzletet, ahol sor került a vásárlásra. További információ a Primag weboldalán.