A mángold rövid története és ismertetése
- Eredet: A mángold őshazája a Földközi-tenger térsége, ahol már az ókorban is termesztették. A 19. században vált népszerűvé Európa más vidékein, majd a 20. századtól világszerte elterjedt.
- Rokonság: Szorosan kapcsolódik a cukorrépához és a céklához (mindegyik a Beta vulgaris fajcsoport tagja), azonban a mángoldnál főként a lédús levélnyelet és a leveleket fogyasztjuk, nem a gyökerét.
- Fajták:
Levélnyelves (száras) mángold: Vastag, színes erezetű, húsos levélnyél jellemzi. Fehér, sárga, piros, rózsaszín vagy akár többszínű változatban is ismert („szivárvány-mángold”).
Leveles mángold: Inkább nagy, spenótszerű levelei a meghatározóak, levélnyele keskenyebb.
Mángold - Fotó: Pixabay
Tápérték és egészségügyi előnyök
- Vitaminok és ásványi anyagok: Kiemelkedően gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban. Jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot.
- Antioxidánsok és fitonutriensek: A színes levélnyelekben különösen sok antioxidáns található (pl. béta-karotin, lutein, zeaxantin), amelyek segítenek a szabadgyökök káros hatásainak csökkentésében.
- Rosttartalom: Rostban gazdag zöldség, elősegítheti az emésztőrendszer egészséges működését és hozzájárul a teltségérzethez.
- Alacsony kalóriatartalom: Fogyókúrás vagy egészségtudatos étrendekbe is könnyen beilleszthető.
- Szív- és érrendszeri támogatás: Ásványianyag- és antioxidáns-tartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszer védelméhez, segítheti a vérnyomás szabályozását.
Mángold a kertben – termesztési útmutató
A mángold könnyen nevelhető, ezért kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
-
Vetés és palántázás
Talaj és hely: Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talaj szükséges, napos vagy félárnyékos helyen fejlődik legjobban.
Vetési idő: Általában április közepétől májusig vethető szabadföldbe. Melegebb időben gyorsabban csírázik, őszi fogyasztásra nyár elején is vethető.
Távolság: 25–30 cm tőtávolság szükséges a megfelelő növekedéshez.
Csírázás: Átlagosan 1–2 hét alatt jelennek meg a palánták, ha a talaj hőmérséklete eléri a 10–15 °C-ot.
-
Gondozás
Öntözés: Fontos a rendszeres öntözés, főleg a leveles fajtáknál, de kerülni kell a pangó vizet.
Tápanyag-utánpótlás: Meghálálja a komposzttal vagy érett trágyával dúsított talajt.
Gyomlálás és talajlazítás: Rendszeres gyommentesítést és talajlazítást igényel.
Betegségek és kártevők: Viszonylag ellenálló, de a csigák, meztelen csigák, valamint a levéltetvek veszélyt jelenthetnek, főleg a fiatal növényeken és a levélnyeleken.
-
Betakarítás
Időzítés: A vetéstől számítva 8–10 hét múlva már folyamatosan szüretelhető.
Módszer: A külső leveleket a levélnyélnél vágjuk le, a belső fiatal leveleket hagyjuk meg, így a növény továbbra is folyamatosan hajt új leveleket.
Tárolás: Hűtőszekrényben néhány napig friss marad, de ajánlott mielőbb felhasználni, hogy tápanyagai és íze megmaradjon.
Mángold - Fotó: Pixabay
Konyhai felhasználás
A mángold íze a spenóthoz hasonló, de annál enyhébb, kissé édeskés. A színes, roppanós levélnyelek különleges textúrát adnak az ételeknek.
-
Nyersen salátába
Fiatal levelek: A zsenge, apró levelek lágyabbak, friss salátákhoz kiválóak.
Kombinációk: Jól illik rukkolához, madársalátához, más leveles zöldségekhez. Olívaolajos-citromos öntettel tálaljuk. -
Párolva, főzelékként
Elkészítés: A tisztított és darabolt leveleket kevés olajon vagy vajon pároljuk hagymával, fokhagymával, tejszínesen vagy natúr módon.
Levélnyél külön: A vastag szárat érdemes tovább főzni, hogy megpuhuljon, de rövidebb hőkezeléssel roppanós marad. -
Rakott, sült ételek
Töltött mángold: Nagy levelekbe rizses-húsos vagy zöldséges tölteléket csomagolhatunk, akárcsak a töltött káposztánál.
Gratin: Előfőzött szárakat és leveleket tejföllel, sajttal, fűszerekkel rétegezünk, majd sütőben készítjük el. -
Levesek és egytálételek
Zöldséglevesek: Az utolsó percekben adjuk hozzá a feldarabolt mángoldot, hogy megőrizze színét és tápanyagait.
Zöldséges curry: Ázsiai jellegű, kókusztejes ételekben is remekül megállja a helyét. -
Smoothie és turmix
A friss mángoldlevél spenót vagy kelkáposzta helyett turmixokba is keverhető, így rostokban és vitaminokban gazdag italokat készíthetünk.
Tippek és érdekességek
- Színpompás fajták: A „Rainbow Chard” (szivárvány-mángold) fajtái nagyon dekoratívak – fehér, sárga, rózsaszín, piros, narancssárga levélnyéllel. Kertben és tányéron is látványos.
- Dísznövényként is: Színes levélnyele és formás levelei miatt virágágyásokban vagy fűszernövények között dísznövényként is ültethető.
- Többszöri betakarítás: A külső levelek letördelésével a növény a szezonban többször is szüretelhető.
- Áttelelhet: Enyhe teleken, illetve fóliasátorban vagy melegházban áttelel, és korán újra kihajt.
- Káliumban gazdag: Fogyasztása segíthet az elektrolit-egyensúly fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában.
Összegzés
A mángold a zöld leveles zöldségek egyik méltatlanul ritkán emlegetett gyöngyszeme. A mángold termesztése egyszerű, ugyanakkor sokoldalúan felhasználható, és kiemelkedően gazdag értékes tápanyagokban. Íze lágyabb, mint a spenóté, de legalább olyan változatosan használható: levesek, főzelékek, töltött vagy rakott ételek, saláták, sőt turmixok alapanyaga is lehet. Kezdő kertészek és kísérletező kedvű szakácsok egyaránt felfedezhetik benne az újdonságot, miközben élvezhetik a friss, színpompás levelek látványát és ízét. Aki egészséges, változatos alapanyagot keres a konyhába, a mángold garantáltan jó választás.