Umenhoffer Péterrel, az AXIÁL Kft. marketingigazgatójával a cég AgrárgépShow keretében megtartott hagyományos évértékelő sajtótájékoztatója után beszélgettünk. Szó esett az „agrár-Woodstock” hangulatról és a vas + technika + ember = AXIÁL egyenletről is.

Milyen eredménnyel zárta az elmúlt évet az AXIÁL Kft.?

Sikerült teljesítenünk a 2019-re előirányozott tervet. Nettó forgalmunk elérte a 88,3 milliárd forintot, ez 7,3 milliárd forint növekedést jelent 2018-hoz viszonyítva.

Azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebben várnak a különböző pályázatokra, amióta bejöttek a nagyon alacsony kamatú hitelek, inkább ezt választják a gazdálkodók. Nem érnek rá várni, haladni akarnak, épp ezért ezeknek a hitelprogramoknak a segítségével valósítják meg a beruházásaikat.

CLAAS

A támogatások helyett egyre többen használják a hiteleket gépvásárláskor.

Milyennek látják a gazdák gépvásárlási „szokásait”?

Úgy látjuk, hogy foglalkoztatja a gazdákat a precíziós gazdálkodás gondolata, de ugyanakkor még mindig egy kissé szkeptikusan állnak hozzá. Elsősorban a földszeretet motiválja őket, abból indulnak ki, hogy az alapok legyenek nagyon jók, hiszen a gazdálkodás fundamentuma a termőfölddel való törődés. A talaj termőképességének, szerkezetének, víztartalmának stb. megőrzését tekintik első számú feladatuknak. Legyen is az, hiszen ha jól bánnak a földdel, annak teremtő ereje van.

Umenhoffer Péter

Umenhoffer Péter: "a gyártók gyakran elhozzák a prototípusaikat a saját gazdaságainkba, és velünk teszteltetik. Így még piacra kerülésük előtt hasznosulnak a magyarországi viszonyok között szerzett tapasztalataink" – fotó: AXIÁL Kft.

A föld megfelelő megműveléséhez pedig jó gépek kellenek, és ha ezek jók – és egyre jobbak, a gazdák törekednek erre –, akkor meglesz a precízió is. Ha egy gazdaságban már nemcsak azért vesznek robotkormányt a gépükbe, hogy komfortosabbá tegyék a munkavégzést, akkor már el is érkeztek a tervszerű tápanyag-kijuttatáshoz, a helyspecifikus vetéshez. Ma már majdnem minden erőgépet robotkormányzással szerelünk fel, de ez ugyanakkor legtöbbször még csak kényelmi extra.

A mezőgazdasági teleszkópos rakodógépekből is – hogy ne csak mindig a traktorokról beszéljünk – egyre többet vásárolnak, és a földművelő eszközök esetében is emelkedő tendenciát látunk. Az is kitűnik, hogy a gazdák egyre inkább környezettudatosak, törekednek arra, hogy minél kevesebb vegyszerrel érjék el ugyanazt a hatást.

A bérgép-szolgáltatással mennyire élnek a gazdálkodók?

Nagyon! Ennek megfelelő a kínálatunk is: 1200 különféle bérgépünk van, a motoros gépektől kezdve a mindenféle munkaeszközökig. Népszerű a szolgáltatásunk, hiszen az a gazdálkodó, akinek csak évente néhány alkalommal van szüksége egy nagy teljesítményű traktorra vagy kombájnra, nem feltétlenül akar egy akkora beruházást végrehajtani, amekkorát ezek megvásárlása jelentene. Ilyenkor jól jön a MANAX Kft. által nyújtott megoldás.

A bérgépüzletágunk nem mellesleg nagyon jó marketingeszközként is funkcionál. A bérelt gépet kiismerve-megszeretve egy idő után sokan döntenek úgy, hogy vesznek egy ugyanolyat.

Mire készülnek 2020-ban?

Az AXIÁL Cégcsoport – AXIÁL Kft., MANAX Kft., AXIÁL Financial Services Kft. – 19 telephellyel és 900 dolgozóval segíti 2020-ban is a hazai gazdálkodókat abban, hogy a megfelelő termékeket és háttérszolgáltatásokat megtalálják.

 AXIÁL Kft

„Felkészülünk gépalkatrész-ellátás iránt megnyilvánuló igények növekedésére, ezért napirenden van a bajai Alkatrész Logisztikai Központunk bővítése.” – fotó: AXIÁL Kft.

Telephely-fejlesztési programunk keretében 2019. december végén adtuk át vadonatúj sárvári egységünket, ezzel szervizüzletágunk fedett kapacitása majdnem 16 ezer négyzetméterre emelkedett. Magyarországon piacvezetők vagyunk, ami a fedett szervizkapacitást illeti, nagyon fontos számunkra, hogy kollégáink jó munkakörülmények között végezzék a dolgukat. Másrészről a professzionális műhelyben való javítás a partner és a szolgáltató szempontjából is hatékonyabb. Telephelyeinket idén is tovább fejlesztjük.

A gépalkatrész-ellátás iránt megnyilvánuló ügyféligényt is szeretnénk mind gyorsabban és szakszerűbben kielégíteni, hiszen ez az elmúlt évek gépberuházási pályázatainak következményeként ez egyre nagyobb feladat. Ezért a bajai 5000 négyzetméteres Alkatrész Logisztikai Központunk bővítését tervezzük, mintegy 2400 négyzetméterrel. A fejlesztés része egy szűkfolyosós automata raktározási rendszer bevezetése is. Most zajlanak a felmérések és a pályáztatások, a beruházás várhatóan 2021-ben készül el.

Céljaink között szerepel az is, hogy minél több fiatalt „bevonzzunk” az AXIÁL csapatába. Különböző szervezeti egységeinkben 2009 óta összesen 44 kooperatív szakmai gyakornokot fogadtunk, jó részük tanulmányaik befejezése után is nálunk maradt. Elmondhatjuk, hogy szerencsés helyzetben vagyunk a szakmai utánpótlás terén, de az ágazatban továbbra is szükség van az agrárgépészekre.

„Szerencsés helyzetben vagyunk a szakmai utánpótlás terén, de az ágazatban továbbra is szükség van az agrárgépészekre” – fotó: Agroinform.hu

Nemcsak a gödöllői egyetemről jönnek hozzánk hallgatók, hanem a duális képzés keretében a szakiskolákból is. Elsősorban Bajára, de a vidéki telephelyeinkre is. Éves szinten 70 és 100 fő közötti számban vesznek részt a gyakorlati oktatásban.

De nem feledkezünk meg a már nálunk dolgozó munkatársakról sem, az ő oktatásukra, fejlesztésükre és továbbképzésükre is nagy gondot fordítunk.

A sajtótájékoztatón szó esett az AXIÁL hódmezővásárhelyi és beledi érdekeltségeiről is. Mit lehet tudni ezekről a gazdaságokról?

Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak. Hódmezővásárhelyen sertést tartanak és tejelő tehenészetet működtetnek, Beleden szintén tejelő tehenészet üzemel, és takarmányt is előállítanak. A megtermelt értékeken túl még egy nagyon fontos szerepük van ezeknek a gazdaságoknak: az általunk forgalmazott gépeket itt ki is próbálhatjuk, így közvetlenül, a saját észrevételeinkkel is szolgálhatunk a vevőinknek.

kombájn

Az AXIÁL saját gazdaságaiban a forgalmazott gépeket ki is próbálhatják, így a saját észrevételeiket adhatják át a vevőknek.

Az is gyakran előfordul, hogy a gyártók prototípusokat hoznak a gazdaságainkba, és velünk teszteltetik. Így még piacra kerülésük előtt hasznosulnak a magyarországi viszonyok között szerzett tapasztalataink.

Itt végezte a betakarítást például a CLAAS Lexion 6000-es szériájának legújabb kombájnja – csak éppen egészen más matricázással, nehogy felismerje valaki. Ugyanúgy, mint az autóiparban, a mezőgazdasági gépgyártásban is vannak a fantomjárművek, ezeket teszteljük Hódmezővásárhelyen és Beleden.

Mi volt az AXIÁL legnagyobb dobása az AGROmashEXPO-n?

Kétségkívül a digitalizáció éve lesz 2020, de nem csak ebben hiszünk. Számunkra továbbra is nagyon fontos a vas és a technika. Egyre inkább erősödik ez a páros, ezt láttuk a hannoveri gépkiállításon is. Gondoljuk meg, hogy a vegyszerkivonások idején is ki kell valahogy szednünk a gyomnövényeket. Bármilyen eszközt is használunk erre, vas mindenképp kell hozzá. Ahhoz pedig, hogy mondjuk, egy 16 soros kultivátor pontosan dolgozzon, a technológia is elengedhetetlen.

„Egy agrár-Woodstockként fogtuk fel az AgrárgépShow négy napját, ahol találkozunk a partnereinkkel, a potenciális vevőinkkel, az érdeklődőkkel.” A képen Umenhoffer Péter mellett Pintér Zsolt ügyvezető, Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi tulajdonos-ügyvezető (háttérben) és Harsányi Zsolt ügyvezető-tulajdonos – fotó: AXIÁL Kft.

Úgyhogy technológiát és vasat hoztunk az AGROmashEXPO-ra. Kiállításunk harmadik pillére pedig – és ez a legfontosabb – az ember. Az emberek közössége. Egy agrárközösséget, benne az AXIÁL-közösséget szeretnénk a jövőben is fenntartani, és tovább építeni. Egy ilyen alkalmat nem feltétlenül abban mérünk, hogy hány traktort adunk el.

Egy agrár-Woodstockként, egy óriási közönségtalálkozóként fogtuk fel ezt a négy napot, ahol találkozunk, beszélgetünk a partnereinkkel, a potenciális vevőinkkel, az érdeklődőkkel. Amikor ez később üzletkötésben is folytatódik, az persze nagyon kellemes ráadás.

Az AXIÁL Kft. a PREGA Konferencia főtámogatója. A rendezvényen természetesen találkozhatnak az AXIÁL szakembereivel és termékeivel.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
További információ és regisztráció: prega.hu

PREGA