Sok gazdálkodó szemében a traktor a gépek legfontosabb képviselője. Ha mezőgazdasági gépről esik szó, a legtöbb esetben a traktor képe villan fel mindenki képzeletében. Nem csoda hát, hogy az idei évben is főszerephez jutnak a 41. AGROmashEXPO-n. Nézz körül Te is!

Kicsi, közepes, nagy és óriási, piros, kék, zöld, narancs, fekete és fehér. A motorteljesítmény 15-től akár 600 LE-ig, az elektronikusan működtetett, automatizálási lehetőségek semmitől az autonóm működtetés lehetőségéig. Az elvégezhető műveletek, kapcsolható munkagépek az univerzális „mindenre alkalmas" géptől a „célgép" kategóriáig. Megtalálsz mindent a kiállításon!

Tehát most lehetőséged adódik, hogy körbenézz, megfigyeld, mely gépek elérhetők, ha a jövőben traktorvásárlást tervezel. Ne feledd, a kiállítás nem vásár! Ne dönts elhamarkodottan! Ez az alkalom arra való, hogy feltérképezd a lehetőségeket, és fontos információkat szerezz be azokról a gépekről, amelyek szimpatikusak neked.

traktor

A nagy európai gyártók számos márkával képviseltetik magukat – fotó: Agroinform.hu

traktor

Eljöttek a nagyok is – fotók: Agroinform.hu

traktor

A vételár meghatározó része a gép üzemeltetési költségeinek, azonban ezenkívül még sok más kiadással is számolnod kell a traktor élettartama alatt – fotók: Agroinform.hu

Készítsd elő a beruházást, hogy később ne kelljen bánkódnod a döntésed miatt. Olvasd el az ehhez kapcsolódó cikkemet, és pontosítsd a szükséges műszaki paramétereket! Segítségedre lesz a traktor-összehasonlító táblázat is.

traktor

A kiállításon megalapozhatod a döntésedet, de ne dönts elhamarkodottan – fotó: Agroinform.hu

Az Európában elérhető márkák felsorakoztak az idei évben. A kiállításon a fűnyíró traktoroktól kezdve a kertészeti gépeken át a kisgazdaságoknak szánt alacsonyabb motorteljesítményű gépekig mindent meg tudsz tekinteni. A középkategória is nagy számban képviselteti magát. Több forgalmazónál is megtalálhatod a számodra ideális gépet. Ha pedig igazán nagy teljesítményre van szükséged, akkor ennek a kategóriának a képviselőit is szemügyre veheted.

traktor

Célgéptől az univerzális traktorig – fotó: Agroinform.hu

Természetesen megtalálod az északi félteke legnagyobb, legismertebb mezőgazdaságigép-gyárainak termékeit. A választék pazar, az opciók tárháza hatalmas. Minden márka kínálatában megjelennek azok a gépek, amelyek alkalmasak a precíziós gazdálkodás eszközeinek működtetéséhez. Csak az igények, a fantázia és az anyagi források szabhatnak határt egy traktor felszereltségének. A piacvezető forgalmazók mindegyike olyan kínálattal mutatja be termékeit, amely a korszerű ipari mezőgazdaság területén ma már elvárható.

traktor

Univerzális Massey Ferguson traktor – fotó: Agroinform.hu

Találkozhatsz a régi időkben megszokott márkanevekkel, amelyek 40 éve még a „traktort" jelentették Magyarországon és a keleti blokkban. A formavilág változott, az egyszerűség és a szín maradt. Még mindig népszerű gépek a gazdák körében, habár az üzemeltetésük költségei (akár az alkatrészek tekintetében) egyre jobban közelítik az élenjáróknál tapasztalhatót.

traktor

A jó öreg Zetor traktorok modern képviselői – fotó: Agroinform.hu

Az ismert nagy gyártók mellett egyre nagyobb teret hódítanak a távol-keleti üzemek termékei. Kínai, dél-koreai és indiai gépek is elérhetők a hazai kereskedőknél. A formatervezés, a fülke kényelmi szintje már nagyon hasonlít a legkorszerűbb traktoroknál megszokotthoz. Egyelőre azonban a felszereltségük még elmarad a négy legnagyobb gyártó által kínált prémium gépekétől.

Az automatizáltság, az elektronikai megoldások és a szerkezeti felépítés terén még inkább a múlt technológiáját idézik. Azonban ha a kapcsolt munkagépek és az agrotechnológia szempontjából nem fontos tényező ezen felszereltség által kínált lehetőség, akkor érdemes lehet elgondolkodni a választáson. Kecsegtető ajánlat, és megfelelő választás lehet egyes gazdaságok számára.

traktor

Egyre nagyobb teret hódítanak a távol-keleti gyártók termékei is – fotó: Agroinform.hu

Mielőtt pedig döntenél a vásárlásról, foglalkozz egy kicsit a pénzügyekkel is. A vételár meghatározó része a gép üzemeltetési költségeinek, azonban ezenkívül még sok más kiadással is számolnod kell a traktor élettartama alatt. Ehhez nyújt segítséget a traktorcsere-szimulátor, és erről olvashatsz még az Agroinform.hu portálon megjelent korábbi írásomban is.

Látogass el a 41. AGROmashEXPO-AgrárgépShow kiállításra, nézz körül, tájékozódj, készülj fel a jövőre, és közben érezd jól magad!

Várunk téged is egy kávéval egy beszélgetésre az Agroinform.hu standján a H pavilonban!

Agroinform stand az Agromashexpón

Hasznos időtöltést és jó szórakozást kívánok!
Fecsó Gábor

AGROmashEXPO 2023

A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvénye!

2023. január 25-28.
HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

Részletes program és további információk: agromashexpo.hu

Az Agroinform.hu az AGROmashEXPO hivatalos médiapartnere.