Rubens Braz brazil farmer csak hobbiból foglalkozott csirkékkel és azok tenyésztésével. Korábban sejtelme sem volt arról, hogy húsz évvel később egy teljesen új fajtát hoz létre, a hatalmas szárnyasok pedig nemcsak Brazíliát, hanem az egész világot meghódítják.

120 centiméter magas kakasok

A Reuters beszámolójából kiderült, hogy a gigantikus állatok akár 120 centiméternél magasabbra is nőhetnek, amelyek így egyenként 1,5 millió forintnyi brazil reált érnek. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e kereslet ilyen drága szárnyasokra. A jó hír, hogy az érdeklődő tenyésztők csak úgy kapkodnak az állatért.

"Először csak hobbiból csináltam. Idővel más tenyésztők is érdeklődni kezdtek, ma pedig kereskedelmi tevékenységet végzünk felük"

- mondta el a Goias állambeli farmer egy interjúban, akinek a cége az Avicultura Gigante még mindig nem túl nagy, de a farmjain így is 300 értékes madarat gondoznak.

Egy átlagos kakas 4-7 kilogramm körül van. Méretük változó, de a 120 centiméteres példány minden esetben hatalmasnak számít - fotó: pexels.com

Bőven akad kereslet

Tudja, hogy ez nem elegendő a húsipar kiszolgálásához, de magas a kereslet a gyűjtők és a gazdálkodók részéről, akik a "caipira" csirkeállományukat, vagyis kis telken, főként megélhetés céllal nevelt ketrecmentes állományukat szeretnék megerősíteni és bővíteni.

Borítókép: Rubens Braz agronómus és Galalau nevű óriás indiai Urubu kakasa az Avicultura Gigante-ben, amely óriáskakasokat tenyészt kisüzemi hústermelésre és hobbi célból. Forrás: Reuters.com