Az Európai Bizottság közzétette az EU mezőgazdasági piacainak változásaira vonatkozó legfrissebb, 2021 őszi rövid távú előrejelzését – számolt be a NAK.

Általánosságban elmondható, hogy a COVID-19 újabb, Delta-változatának megjelenése és terjedése az ellátási láncok megszakadását okozza, mely növeli a feszültséget az árupiacokon. Az állati termékek piacának helyzete jelenleg vegyes, míg a marhahús, a baromfi és a tejtermékek ára viszonylag jó, az emelkedő takarmányköltségek ‒ például a gabonafélék, olajos magvak és olajpogácsák árainak emelkedése ‒ és az inputárak növekedése azonban további kockázatot jelent.

napraforgó mag

Az egyre emelkedő takarmány- és inputárak rontanak az állattenyésztés helyzetén – fotó: pixabay

A kereskedelem vonatkozásában az USA és Kína ‒ mint az uniós agrár-élelmiszeripari termékek második és harmadik legjelentősebb célállomásainak ‒ tekintetében a kereslet a várakozásoknak megfelelően alakult. Az állattenyésztési ágazatokon belül a tejtermékek, a sertéshús tekintetében főként ezen piaci igények irányították az EU exportját. Az Egyesült Királysággal ‒ az EU elsődleges exportcélpontjával ‒ folytatott kétoldalú kereskedelem a Brexit átmeneti időszakát követően tapasztalt drámai visszaesést követően kezd helyreállni, és annak ellenére, hogy a jövőbeli határellenőrzések tekintetében továbbra is vannak súrlódások és bizonytalanságok élénkülés volt tapasztalható ebben a relációban.

Január óta az uniós mezőgazdasági termelői árindex azonban tovább emelkedett, mely júniusban érte el a csúcspontját, amikor is ez az érték több, mint 15%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában rögzített értéket. Ezt az emelkedést különösen a takarmányok termelői árának növekedése eredményezte, mely a kukorica esetében +64%-os, a takarmányárpa esetében pedig +30%-os emelkedés jelentett a 2020 júniusi árakhoz viszonyítva.

Az árak magasak, mégsem könnyű a juh- és kecskehústermelőknek

Az előrejelzésből kiderül, hogy az EU juhhúspiaca erős globális és belső kínálati hiánnyal szembesül és ennek következtében az árak is magasak.

Juh

Az EU juhállománya nem változott jelentősen az utóbbi 5 évben – Fotó: pxfuel.com

Az uniós juh- és kecskehús termelés az Európai Bizottság adatai alapján 2021 első felében 2,2 százalékkal nőtt, amelyhez a juhpiacokon tapasztalt igen kedvezően alakuló árak is hozzájárultak. Az árak növekedése Görögországban (a csökkenő juhállomány létszám ellenére +9,9 százalékos), Spanyolországban (+4,7 százalékos), Franciaországban (+4,3 százalékos) és Romániában (+3 százalékos) volt a legerőteljesebb. Ugyanakkor Írországban a termelés igen alacsony az Egyesült Királysággal kialakult feszült kereskedelmi légkör és a tavalyi év végén a vágások felfüggesztése miatt. Ez 10,5 százalékos termelés csökkenést eredményez az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előrejelzések szerint az unió juh- és kecskehús termelése az előrejelzések szerint összességében kis mértékben, várhatóan 1,3 százalékkal fog növekedni úgy, hogy az EU állatállománya nem változott jelentősen az utóbbi 5 évben.

Juh- és kecskehús termelés az EU-ban

Juh- és kecskehús termelés az EU-ban – Fotó: NAK/DG Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság, az Eurostat alapján

A juhús importjának 18 százalékos csökkenését nem ellensúlyozza a belső termelés még akkor sem, ha a nehéz bárány ára 2021-ben lényegesen magasabb, mint az előző években volt. Viszont az élelmiszer-szolgáltatási rendszer újbóli megnyitása várhatóan élénkíteni fogja a keresletet.

Az EU juhhús exportját három tényező alakítja:

  • az ázsiai piacokon kialakuló kereslet és ezen desztinációkba irányuló szállítmányok logisztikai költségei,
  • az Egyesült Királysággal való kereskedelmi kapcsolatok súrlódásai,
  • alacsony kereslet.

Ezenkívül a jelenlegi magas belpiaci árak és a kínálathiány is az EU-n belül tartja a termékeket. Az EU juhhús exportja 17 százalékkal csökkent 2021 első felében. A következő időszakban az elemzők arra számítanak, hogy 2021 végére az uniós export várhatóan 12 százalékkal csökken, melyet 2022-ben 5 százalékos emelkedés követhet.


Az élő állatok exportja 32 százalékos növekedést mutatott 2021 első negyedévében ebben viszont jelentős hatással bírtak a vallási ünnepek. Az első negyedévhez képest 80 százalékkal kevesebb állatot szállítottak Líbiába, viszont Jordániába 29 százalékkal, Szaúd-Arábiába 44 százalékkal, Izraelbe pedig 46 százaékkal növekedett az export. Elemzők a közel-keleti kereslet stabilizálódására számítanak.

A juhhús import 21 százalékkal csökkent 2021 első felében. Ennek oka, hogy Új-Zéland, az unió egyik fő juhhús exportőre, az ázsiai piacokra koncentrál, valamint nehezíti a helyzetet az EU és az Egyesült Királyság jelenlegi, Brexit utáni kereskedelmi feszültsége. Várakozások szerint év végéig az import csökkenése 18 százalékra fog mérséklődni, tehát a második félévben a magas áraknak köszönhetően az EU kereslete importot fog generálni.