Globálisan ugyan emelkedik a húsfogyasztás, a legnagyobb fogyasztó régiókban, ezek között különösen az Európai Unióban, egy ideje stagnálás vagy enyhe csökkenés figyelhető meg, ami a takarmánygyártásra is kihat – írja a vg.hu.

hús

A legnagyobb fogyasztó régiókban egy ideje stagnálás vagy enyhe csökkenés figyelhető meg a húsfogyasztásban – fotó: freepik.com

Míg fejlődő országokban egyre többször kerül hús a családok asztalára (ez a tendencia a Közel-Keleten 24,7 százalékkal, 6,3 millió tonnával növelte a takarmánygyártást, Észak- és Dél-Amerikában pedig 0,9 és 1,6 százalékkal), addig Európában a fiatalabb generációk egyre kevesebbet fogyasztanak belőle, ennek a hatása pedig kezd megmutatkozni a takarmánygyártásban is.

Nyugat-Európában a fogyasztáscsökkenést főként a pazarlás visszafogása eredményezi, amely mögött az egyre jobban elterjedő tudatos vásárlás és a magas élelmiszerárak húzódnak meg.


Tavaly 0,4 százalékkal kevesebb tápot állítottak elő, mint 2021-ben

Ágazatonként eltérés van a világ és Európa takarmányfelhasználásában: a korábbi évekhez képest világviszonylatban a brojler, a tojótyúk, az akvakultúra- és a petfood- szektorok több, míg a sertés, a tejelő tehén és a húsmarha ágazatok kevesebb takarmányt használtak fel.

Eközben Európában – az aquakultúra és a petfood kivételével – mindenhol mérséklődés tapasztalható. Legnagyobb mértékben a húsmarha- és sertéstakarmány gyártása csökkent: 10,1, illetve 8,3 százalékkal. A világ sertéstakarmány-felhasználásának erős csökkenéséhez jelentősen hozzájárult a sertéspestisjárvány.

A szarvasmarha-állomány is folyamatosan apad, ezen belül főként a tejtermelő tehenek létszáma csökken. 2022-ben a madárinfluenza miatt jelentős mennyiségű baromfiállományt is fel kellett számolni, de ennél az ágazatnál gyors volt a regeneráció, és a létszám a 2021-es szintre állt vissza.