Az ázsiai óriásdarázs idén decemberben jelent meg Washington államban. A szakértők szerint egy kínai teherhajó hurcolhatta be az első példányokat a koronavírussal egyidőben – közölte a 444.hu.

A vespa mandarinia különösen agresszív rovar, mérge és fullánkja miatt emberekre is veszélyes. Azért hívják gyilkos darázsnak, mert agresszivitása mellett csapatban szeretnek támadni és egy-egy ilyen offenzíva alkalmával képesek egyes mérgeskígyó-fajokéval megegyező méregmennyiséget juttatni az áldozatuk bőre alá. A mérgük önmagában nem halálos, csak nagyon fájdalmas csípéssel jár, de ha valakit több szúrás ér és érzékeny rá, belehalhat. Japánban például évente körülbelül 50 embert ölnek meg a rovarok – írja a lap Jun-icsi Takahasi, a Kyoto Sangyo University kutatójára hivatkozva.

Egy pár az Egyesült Államokban elpusztított óriásdarázs – fotó: reuters.com

Az igazi veszélyt azonban nem az emberre jelenti az inváziós faj, hanem a házi méhekre. Ezek a darazsak elképesztő mészárlást képesek véghezvinni a méhek körében. Washington államban több olyan méhkast találtak, ahol a betolakodók több ezer méhet szó szerint lefejeztek. A darazsak meg is eszik a méheket, de amikor jóllaknak nem állnak le, tovább folytatják a pusztítást.

A mintavétel és genetikai elemzés után kiderült, hogy a talált két kolóniának nincs köze egymáshoz, ami a darazsak amerikai elterjedtségére utal. Ezért most az amerikai szakemberek a nyugati parti állam erdő rengetegeiben próbálják megtalálni és elpusztítani a gyilkos darazsak fészkeit, hogy megállítsák a terjedésüket.

A fenti videón az óriásdarazsak pusztítása látható egy méhkaptárban.

Az 5-5,5 centiméterre is megnövő, 30 km/h sebességnél is gyorsabban repülő rovarok fészkükön belül magas hőmérsékletet csinálnak, így felmerült a hőérzékelős kamerák használata a telepek felkutatása során. A kutatók azt is felvetették, hogy a rovarra méretéből adódóan lehetne nyomkövetőt helyezni, ezzel figyelve a darazsak terjedését.

Az inváziós faj Európában már a kétezres évek elején megjelent, szintén kínai szállítmányokkal és azóta is megállíthatatlanul terjed a kontinensen.