Korábban sehol a világon nem jegyeztek fel olyan esetet arról, hogy a madárinfluenza-vírus H10N3 törzse emberre terjedt volna át. A kínai egészségügyi hatóságok szerint ez a fertőzés is elszigetelt jellegű, és közvetlenül madárról emberre terjedt a vírus és járvány kialakulásának kockázatával nem számolnak.

Baromfi nevelés

Jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében fordultak elő Kínában madárinfluenza–vírusfertőzések – Fotó: pixabay.com

A Kelet-Kínában éló férfinél április 23-án jelentkeztek a betegség első tünetei – a többek között láz –, majd állapota romlott, és április 28-án kórházba került.

Diagnózisát végül a kínai járványügyi központ állapította meg a vírusminta genetikai szekvenálását követően. A férfi közvetlen kontaktjait orvosi megfigyelés alá helyzeték, de egyiküknél sem állapították meg a vírusfertőzést.

A 41 éves férfi állapota a hatóságok közlése szerint stabil, és kórházi ellátásra sem szorul már.

A madárinfluenza-vírus más törzsei már okoztak fertőzéseket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. 2016 és 2017 között a vírus H7N9-es törzse közel háromszáz ember halálát okozta.