A PREGA Állattenyésztési szekciója a digitális állattenyésztés lehetőségeiről és hazai tapasztalatairól számol be a febrár 18.-án és 19.-én megrendezésre kerülő konferencián. Idén az állattenyésztéssel már két teljes nap programja foglalkozik, így az előadások és a témák száma is bővül.

A szekció előadásai az állattenyésztés minden jelentős ágazatát érinteni fogják. Idén kiemelten foglalkozunk a sertés- és a szarvasmarhatartás hatékonyságának növelésével, de a baromfitenyésztés, az akvakultúra és a méhészet sem marad ki a programból. A két nap lehetővé teszi, hogy az előadások után kérdésekre válaszolhassanak az előadók, és azt is, hogy 3-4 előadásonként kerekasztal-beszélgetések színesítsék a programot.

sertés

A sertéstartás modern megoldásaival több előadás is foglalkozik.

Az előadások nagyon széles skálán nyújtanak információt a világon és hazánkban elérhető megoldásokról – tekintsük át ezeket röviden:

Egyre közelebb kerülünk az antibiotikumok teljes kivonásához az állatok takarmányozásában, illetve a prevenciós célú felhasználásban. Ezzel a kihívással és a megoldási lehetőségekkel foglalkozik Dr. Jakab Gábor (Biomin Magyarország Kft.) előadása. A fenntarthatóság jegyében bemutatkozik a Grinsect startup vállalkozás, amely rovarfehérje előállításával foglalkozik. Aszalai Sándor a hazai rovartenyésztés innovációiról fog beszélni, – igen már létezik ilyen – és valószínűleg e gazdag és komplett fehérjeforrás takarmányozási célú felhasználása hazánkban sem várat sokat magára.

A hatékony takarmányozás ma már elképzelhetetlen speciális szoftverek nélkül, a szekció számos előadása foglalkozik a precíziós takarmányozás témájával. A Kaposvári Egyetem beszámol a FeedUtiliGene nevű programról, melynek keretében megismerhetünk egy interaktív szoftvert, ami a táplálóanyagok értékesülésének becslésére szolgál. A precíziós kocatakarmányozás gyakorlatát és a NEDAP rendszert mutatja be a Bentley Magyarország Kft. előadása, holland (Trouw Nutrition Hifeed) előadóink pedig a magas termékenységű kocák takarmányozásáról számolnak be kocamodellek felhasználásával.

Bessenyei István (EVI Precíziós Termelés Kft.) bemutatja, milyen a precíziós sertéshizlalás a gyakorlatban. Az Alltech Kft. pedig mikotoxinmenedzsment, emésztéshatékonyság, ásványianyag-menedzsment témában mutatja be a gyakorlati eredményeket.

takarmány

Kiemelt téma lesz a takarmányozás.

Az információgyűjtés a precíziós állattartásban szenzorokkal, kamerákkal, mikrofonokkal történik az állatokon kívül és belül. Ezekről a technológiákról is hallhatnak több előadást, megismerkedhetnek hazai jó gyakorlatokkal. Az istállóból gyűjtött információk felhasználását alaposan körbejárjuk, a Holstein Genetika, az Okosfarm és az N-V-N Kft., előadása is e témával foglalkozik. Az ivarzás- és az egészség-megfigyelésről a Moonsys és az AlphaVet előadásai szólnak. Az Állatorvostudományi Egyetem előadója szintén a monitoring rendszerekről fog beszélni.

szarvasmarha

Számos hazai jó gyakorlattal is megismerkedhetünk.

A kamerákat testtömeg-becslésre, az állatok egyedi felismerésére és viselkedésük vizsgálatára is felhasználhatjuk megfelelő szoftverek segítségével. Mindezek hasznáról a sertéstartásban és a szarvasmarhatartásban az Agroninja és a Serket Kft. képviselője ad elő. A hazai kutatóintézetek is élénken érdeklődnek és dolgoznak hasonló technológiákkal, erről szól a NAIK-AKI előadása.

Az új típusú, érzékelőkből származó adatok alapján komplett vezérlésekről látunk hazai példát a baromfi szülőpár tartásban a Cubilog Kft-től.

Előadóink nemcsak a nagy jelentőségű gazdasági haszonállatokról (sertés, baromfi, szarvasmarha) fognak prezentációkat tartani, hanem a haltermelésben (Lillafüredi pisztráng telep és Debreceni Egyetem) a méhészetben (Natura Mérnökiroda) felhasználható digitális technológiák is bemutatkoznak.

Technológiai kérdésekben is kitekintést nyújtunk, a Dairy-Ép a fejőrobotokról, a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. a precíziós takarmánykiosztásról tart előadást. Érdekes témával készül a T-Systems is, mely egy nagyvállalat és az ötletgazda közötti együttműködést mutatja be.

Az állattartás során gyűjtött adatokban rejlő információk hatékony feltárása még mindig kihívást jelent. Tegyük láthatóvá a láthatatlant és építsük be a valós adatokból származó információt a döntéshozatali folyamatainkba. Erre mutat be gyakorlati megoldást az Animalsoft. Az általa fejlesztett szoftver segítségével valós idejű adatokra alapozva jobb döntéseket tudunk hozni. Az Állatorvosi Egyetem által készített nagy volumenű felméréséről is beszámolnak az előadók, amely alapján érzékelhetjük a precíziós technológiák használatának szakmai és gazdasági előnyeit.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
További információ és jegyek: prega.hu

PREGA

Kiállító partnerek:

4ig, Agro AIM Hungaria Kft., AGRO.bio Hungary Kft., Agrobot Kft., AGRON Technologies Kft., AgroPilot Kft., Agrova Kft., AgroVIR Kft., Agro-Way Hungary Kft., AXIÁL Kft., Bentley Magyarország Kft., Biomin Magyarország Kft., Bugaci Aranykalász Zrt., Carmeuse, Cimbria, Corteva Agriscience, Creatiger Kft., Dairy-Ép Kft., Debreceni Egyetem, Digitroll Kft., Duplitec Kft., Eximbank Zrt., Farmgép Kft/I.S.M. Technology Kft., GDI Magyarország Kft., HÁRI TECH Kft., INO BREŽICE d.o.o., Kingspan, KITE Zrt., Kuhn Center Magyarország Kft., MAGTÁR Termeltető Kereskedelmi Kft., Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Netafim Ltd., Országos Meteorológiai Szolgálat, Pannonia Bio Zrt., Pessl Instruments GmbH., Quantum Design GmbH., RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., Senit Kft., Servitec Kft., SGS Hungária Kft., STRAUTMANN Kft., Takarékbank Agrárcentrum, T-MARKT Eszközök Kft., T-Systems Magyarország Zrt., Tungsram, UBM Feed Kft., VÄDERSTAD Kft., Valkon 2007. Kft., V-N-V Kft., VulcanAgro Kft., xarvioTM Digital Farming Solutions powered by BASF, Zöldséges.com Kft.