Korábbi cikkünkben már hoztunk egy kis ízelítőt a gépes újdonságokból Észak-Amerika legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításáról. Folytatva beszámolónkat, ezúttal az állattartás, a takarmányozás, az öntözés és az agrometeorológia témaköreit tekintjük át.

Vízágy szarvasmarháknak

Kiállító: CT Comfort Technology Inc.

A nagyüzemi állattartó épületekben javasolják a vízágyakat, amikor a tartási körülmények lehetővé teszik, hogy a jószágok le is tudjanak feküdni és ne a hideg betonra. A cég már több, mint 20 éve gyárt, kettős falú, vízzel feltölthető, gumiból készült alkalmatosságokat, a DCC Waterbeds kínálatuk már a 3. generáció az idők során. A vízágyak 10 különböző méretben készülnek nagy sorozatban. Az újakra 1 év garanciát adnak és 10 év élettartamot ígérnek. A vízágyak felülete a gyártó szerint könnyen tisztán tartható és fertőtleníthető.

Vízágy szarvasmarháknak

Vízágy gumiból a kis gazdaságtól, a nagyüzemi tartásig – fotó: CT Comfort Technology Inc

Szarvasmarha lábszenzor

Kiállító: Afimilk Ltd.

Az AfiAct II egy úgynevezett lábszenzor, egy kisméretű, akkus jeladó, amelyet a szarvasmarhák lábára lehet csatolni, tépőzáras megoldással. A bárcaszámok rátölthetők, egy adott jószághoz rendelhetők. A központi jelfogó és jeltovábbító egység az istálló vagy udvar szinte tetszőleges pontjára telepíthető, csak ez igényel vezetékes áramellátást. Fontos, hogy legyen még a területen saját wifi hálózat.

Szarvasmarha lábszenzor

Egy apró jeladó, kétféle célra – fotó: Afimilk Ltd.

A készüléknek kettős funkciója van: a szarvasmarhák testhőmérsékletét jelzik folyamatosan, amelyből egyszerűen és nagy biztonsággal megállapítható a megtermékenyítésre legalkalmasabb időpont. Másodsorban regisztrálják a mozgásukat, így lehetőség van a betegségek korai felismerésben – a beteg állat kevesebbet és lassabban mozog, vagy nem mozdul – továbbá, testhőmérséklete is magasabb lehet a betegség miatt.

Mobil meteorologiai állomás

Kiállító: HOBO system és NEWA

A hobo elnevezés valamikor az 1920-as évek végére vezethető vissza és semmi rosszat nem jelentett, egyszerűen Észak-Amerikában így nevezték a vándorló, kétkezi, mezőgazdasági idénymunkásokat. Most, egy high-tech, mobil és komplex „magán” meteorológiai állomást jelent. A HOBO system adja az úgynevezett hardware részét, míg a NEWA a szükséges szoftvereket és az egész egy felhő alapú IT háttérrel működik.

 HOBO system

Az adatokat rögzítve saját statisztikát is készíthetünk – fotó: HOBO system

A központi egység napelemről kapja az áramot, a külső, mobil érzékelők (talaj- és levegő-hőmérő, talajnedvesség-mérő, napsugárzás mérő, légnyomás) egy évet is kibírnak saját akkuról. Ezek tölthetők, cserélhetők. A központi egységen van még a hőmérséklet és páratartalom-mérő, szélsebesség-mérő és szélirány jelző. Az adatokat rögzítve saját statisztikát is készíthetünk földterületünk helyi időjárásáról, mikroklímájáról. Egy bázis állomásra maximum 50 különböző érzékelőt csatlakoztathatunk.

Takarmány előkeverő-kiosztó felépítmények

Kiállító: Kirby Manufacturing Inc.

A cég előkeverő-kiosztó felépítmények és pótkocsik gyártására szakosodott. A függőleges keverésűek térfogatai 45,44-79,48 köbméter. A vízszintes keverésű változatok felépítményként maximum 33,98 köbméteres lehet, míg pótkocsiként 15,71-28,88 köbméteresek. A pótkocsik keverő-kiosztó tehergépkocsival vagy traktorral egyaránt vontathatók.

takarmány-előkeverő és kiosztó felépítmény

Vízszintes rendszerű, takarmány-előkeverő és kiosztó felépítmény – fotó: Kirby Manufacturing Inc

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy új tehergépkocsira telepítve megéri-e, úgymond belső használatra egy ilyen cseppet sem olcsó jármű? Tudjuk, mások a gazdasági feltételek, lehetőségek, de nagyon sok esetben egy régi, használt fülkés alváz kap meg egy ilyen felépítményt és a jármű attól kezdve munkagép lesz hivatalosan is, így lesz levizsgáztatva. Ettől kezdve viszont a traktorokra vagy rakodógépekre érvényes KRESZ vonatkozik rájuk, beleértve a sebességhatárt is.

Takarmánykiosztó pótkocsik

Kiállító: Laird Manufacturing

Egyaránt gyártanak takarmánykiosztó felépítményeket és pótkocsikat, 28,31-50,97 köbméteres térfogattal. Sőt van, dízel-elektromos meghajtású, mobil egységük is, amely szabadtéri tartásnál előnyös. Bár egy platós teherautóval vagy nyitott pótkocsin szállítható, a fel-le rakodáshoz már egy komolyabb teherbírású rakodógépre van szükség. A kihordás sebessége fokozatmentesen, joystickkel állítható, változtatható, s természetesen rendelkezik memória gombbal is, hogy ne kelljen folyamatosan fogni. A valóban nagy állattartó telepek számára fix előkeverő telepet is gyártanak, amelyeket homlokrakodókkal szolgálnak ki, innen viszik a kiosztó járművekkel az állatokhoz.

mobil kiosztó-egység

A mobil kiosztó-egység – fotó: Laird Manufacturing

Okos öntözőrendszerek

Kiállító: WiseConn

Komplex megoldásokat kínálnak, a csepegtetős öntözéshez, a fúrt kutak szivattyúitól kezdve a fizikai víztisztításon át. Ma már itt is a felhő alapú, tabletes vagy okostelefonos működtetésre alapul a csepegtetős öntözés. A szükséges mértéket, intenzitást akár a már említett saját HOBO mérőállomástól kapott adatok alapján állíthatjuk be. Természetesen lehetőség van vízkinyerő hely működésének online fülügyeletére is.

Víztisztító- és elosztó telep

Víztisztító- és elosztó telep, szivattyú állomással – fotó: WiseConn