Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 37,5 százalékkal 512 Ft/kg-ra, a vágópulykáé 44,3 százalékkal 705 Ft/kg-ra emelkedett 2023 első huszonkét hetében 2022 azonos időszakához képest – írja elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A csirkehús árának alakulása

Az adatokból az is kiderül, hogy Magyarországon a friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési ára a 22. héten így alakult:

  • A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1 962,9 Ft/kg, míg az előző héten 1 919,4 Ft/kg, egy évvel korábban pedig 1 940,8 Ft/kg volt, tehát a drágulás csupán pár százalékos.
  • A csontos csirkecomb feldolgozói értékesítési ára 982,2 Ft/kg, 9,3 százalékkal magasabb, mint egy éve, és 8,1 százalékkal drágább, mint egy hete.
  • A csirkemáj szívvel feldolgozói értékesítési ára 947,2 Ft/kg volt, 23,3 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, azonban az előző héthez képest csupán 1 százalékon belüli a növekedés.

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 196 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2023. január–áprilisban, 4,5 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 141 ezer tonnát (+9,2 százalék), a vágópulyka 30 ezer tonnát (–27,8 százalék) tett ki.

A csontos csirkecomb feldolgozói értékesítési ára 9,3 százalékkal drágább, mint egy éve

A csontos csirkecomb feldolgozói értékesítési ára 9,3 százalékkal drágább, mint egy éve – Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság adatai szerint 273,33 EUR/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2023 első 20 heten, ami 3,8 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. A magyarországi ár 22,8 százalékkal emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. A rendelkezésre álló adatok alapján az EU-n belül Hollandiában a legolcsóbb a 65 százalékos feldolgozású csirke értékesítési ára (174,0 EUR/100 kg), amely megegyezik az előző, sőt még az előző heti árral is. A legdrágább pedig Németországban (411 EUR/100 kg), ráadásul úgy, hogy az előző évhez képest csupán 4,3 százalékos az áremelkedés.


A tojás árának alakulása

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 56,43 Ft/db volt 2023 22. hetén, ami 37,1 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 38,7 százalékkal 60,44Ft/db-ra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 43 százalékkal 70,5 Ft/db-ra nőtt.

Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 35,5 százalékkal 50,81 Ft/db-ra, az L-es tálcás tojásé 30,9 százalékkal, 55,45 Ft/db-ra emelkedett ugyanekkor.

Ha a 22. heti árakat az előző héthez viszonyítjuk, megállapítható, hogy egy hét alatt a csomagolóhelyi tojásárak nagyjából 2-4 százalékkal csökkentek.

A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 66 Ft/db volt 2023 22. hetében, ami 48 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

Az Európai Bizottság adatai szerint 251,84 EUR/100 kilogramm volt az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi uniós átlagára 2023 első 20 hetében, ami 37,1 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 50,9 százalékkal emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az étkezési tojás csomagolóhelyi értékesítési ára Cipruson volt a legalacsonyabb: 172,91 EUR/100 kg, az 2022 azonos időszakához képest 1,7 százalékos a drágulás, a legmagasabb pedig Horvátországban 287,26 EUR/100 kg, 50 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.