A hús szövettenyésztés útján történő, üzemi szintű előállításánál a kutatóknak több nehezen leküzdhető technológiai problémát kell áthidalniuk. A thedairysite.com beszámolója szerint az angliai Bath Egyetem kutatói erre egy új, speciális módszert dolgoztak ki a fűszálak alkalmazásával. Ennek lényege, hogy az állati sejtek rákapcsolhatók a fűszálak vázaira, és azokon képesek tovább szaporodni.

Szarvasmarha

A hús szövettenyésztés eredményei biztatóak - Fotó: pixabay.com

Még sok a technológiai probléma, de a módszer működőképes

Az első állati sejt rátapadása után a szaporodási folyamat automatikusan folytatódik. Az állati sejtek tapadása már eléri a 30 százalékot, ami kedvező eredménynek tekinthető. A módszer üzemi alkalmazásához még több technikai problémát kell megoldani, de bebizonyosodott, hogy az működőképes.

A kutatás vezetője bizakodó

A kutatás vezetője, Dr. Paul De Bank ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez a folyamat tulajdonképpen ugyanaz, mint amikor a szarvasmarha a lelegelt fűből építi fel izomsejtjeit, a különbség csak annyi, hogy itt az állat kimarad a folyamatból.

marhahús

Állítólag nincs igazi különbség az állatok által termelt, illetve a laboratóriumban szaporított húsok között - Fotó: pixabay.com

A laboratóriumi körülmények között előállított hús is jó lehet

Amikor pedig az ember marhaszeletet eszik, akkor lényegében a fű önmagában is tápláló fehérjeinek a szarvasmarha által átalakított változatát fogyasztja. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a növényi fehérjék táplálkozási hasznosításához nem feltétlenül szükséges bekapcsolni az állatokat, és nincs igazi különbség az állatok által termelt, illetve a laboratóriumban szaporított húsok között.