A hazai termelésből származó vágósertés (hasított meleg) termelői ára egy év alatt 86 százalékot emelkedett, a vágóhídi ár, ami a sertések termelői ára a vágóhíd kapujában és már tartalmazza a szállítási költséget is, 83 százalékkal emelkedett – állapítható meg az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a 35. hét adatai lalapján az Élő állat és hús című agrárpiaci jelentéséből.

Ezzel párhuzamosan a hízósertéstáp értékesítési ára Magyarországon 36-46 százalékkal nőtt és emelkedtek az energiaárak is. Várhatóan a jövőben ezek a költségek tovább növekednek majd.

A vágósertés vágóhídi belépési ára az Európai Unió országaiban is emelkedett. Az unióban az átlagos árnövekedés 38 százalék. A magyarországi dárulásnál csak Németországban és Portugáliában nagyobb az áremelkedés. Ugyanakkor Bulgáriában csak 37 százalékos az áremelkedés.

A hazai termelésből származó vágósertés (hasított meleg) termelői ára egy év alatt 86 százalékot emelkedett

A hazai termelésből származó vágósertés (hasított meleg) termelői ára egy év alatt 86 százalékot emelkedett – Fotó: Pxfuel

Sertéshús külkereskedelmi mérlege

Magyarországon 2022. január és június időszakban az élősertés-export mennyisége kis mértékben növekedett az előző évekhez képest, az élősertés-importé pedig kis mértékben csökkent. Szintén kismértékű (3 százalékos) emelkedést mutat a sertéshúsexport mennyisége, miközben a sertéshúsimport 24 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A sertéshúsexport külkereskedelmi értéke az sertéshús drágulása miatt 18,9 százalékkal emelkedett, a sertéshúsimporté pedig 38 százalékkal.

Melyik sertéshús drágult a legjobban?

A nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési ára is növekedett. A legkisebb mértékben a sertésdagadó ára emelkedett, 36 százalékos itt az emelkedés, a Szalonnás és bőrös sertéshús, félben (fejjel, lábbal, farokkal) ára viszont a legnagyobbat ugrott, 77 százalékkal emelkedett az ára egy év alatt.

A nyers sertéshúsok (friss) és a darálthús (friss) kiskereskedelmi beszerzési ára szintén emelkedett Magyarországon. A sertésoldalas 67 százalékkal kellett többet fizetni, a csontos sertéskaraj 65 százalékkal drágult, a sertéslapocka ára pedig 57 százalékkal, a sertésdagadóé pedig 51 százalékkal lett drágább egy év alatt.

A sertéscomb fogyasztói ára viszont 2022. október 1-ig hatósági áras, arról, hogy meddig marad ez az ár, a következő kormányülésen döntenek.

Hogyan alakul a világ sertéshústermelése?

Becslések szerint 2022-ben 2018-hoz képest a világ sertéshústermelése stagnálni vagy enyhén csökkenni fog. Ugyanez jellemzi a legnagyobb termelők – Kína, Európai Unió, USA – sertéshústermelését. AKI jelentésben szereplő becslések alapján idén Kína a világ sertéshústermelésének 70 százalékát adja majd. Valamint az előrejelzések szerint 2031-ig az Európai Unióban mind a sertéshústermelés, mind a sertéshúsfogyasztás csökkenni fog. Várakozások szerint az idei 3,2 millió tonnáról 2,8 millió tonnára esik majd. Jelenleg az 1 főre jutó 31,7 kg/fő is pár kilóval kevesebb, mint az előző években.