Dömötörfi József a somogysárdi családi méhészet tulajdonosa a Qubitnek elmondta, hogy „a gyűjtő méhek ezrei görcsbe rándulva, kinyújtott szipókával pusztultak el. Megbomlott a családok összetétele”. A nagy visszhangot kiváltó posztban a méhész azt írta, több méhésztársa is jelezte már neki, hogy a kijáró méheik nagy része elpusztult. Ennek ellenére a legtöbben nem értesítették erről a hatóságokat. A méhész valamilyen növényvédő szerre gyanakszik, de bizonyítani már nem tudja. Ő maga mikroszkóppal megvizsgálta a hullákat és a még élő egyedeket is, de a bélsártartalomban nem talált a méhbélélősködő Nosema-fertőzésre utaló jeleket.

fotó: Dömötörfi József

Ahogy írja, 2016-ban is volt hasonló méhpusztulás, az akkori mérgezésnek is ugyanazok voltak a tünetei, mint a mostaninak: rengeteg kijáró méh a kaptárak tetején, oldalán és a környező bokrokon fákon mászkált, lábaival kaparta és tisztogatta magát, majd 3-4 nap alatt görcsbe rándulva, szipókájukat kinyújtva elpusztult a kaptár előtt. A visszatérő méheket a család nem nagyon akarta beengedni a kaptárba, feltételezhetően érezték rajtuk a permetező szert. Dömötörfi szerint a saját méheit a napraforgók permetezése pusztította el. Ugyanakkor ahogy 2016-ban, úgy most is lehetetlen volt a mintavétel, mivel az eső elmosta a méhhullákat. A méhész szerint a napraforgómézről teljesen lemondhatnak.

Országos probléma?

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) már június végén beszámolt róla, hogy több méhész is jelezte nekik, a napraforgó virágzásának megindulásával egy időben, a méhek egy része eltűnt a kaptárból. Az Egyesület azt írja, az esetek hasonlóak: nincsenek méhhullák a kaptárak előtt, de a napraforgótáblában sok elpusztult méhet lehet találni. Csak fiatal méhek maradtak a kaptárban, a fészket takarják, a mézterekből eltűntek a méhek. Az OMME jelezte a problémát a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának és dr. Nagy István agrárminiszternek is.

Az OMME felhívja a méhészek figyelmét, hogy minél több adatra, tényre van szükség ahhoz, hogy a szakemberek fel tudják deríteni az okokat. Ezért kérik, hogy akinek a fent leírtakhoz hasonló észlelése, tapasztalata van, haladéktalanul jelezze azt a megyei szaktanácsadók felé. Különösen azok a méhészek jelentkezzenek, akik elpusztult méheket tudnak gyűjteni – 20 dkg körül.

Mi a megoldás?

Dömötörfi József szerint a gazdák nagyobb odafigyelésére és a méhészek összefogására lenne szükség. A méhész elmondta: régen a gazdák kötelesek voltak bejelenteni, ha nagy területen rovarirtó permetezésre készültek. Egyes településeken még mai is működik ez a gyakorlat, a területileg illetékes önkormányzat küld ki ilyenkor figyelmeztető levelet a méhészeknek, de nem ez a jellemző, mint ahogy arra sem lehet minden gazdát rávenni, hogy ne vessenek földjeikbe csávázott vetőmagvakat. A méhész szerint hiába juttatják ki a csávázott vetőmagot a gazdák szakszerűen szállópormentesen a talajba, ha virágzás idején magában a virágban is megtalálható a szer.

A neonikotinoid hatóanyagú szerek méhveszélyességéről korábban már beszámoltunk, ezeket az Európai Unió idén minden szabadföldi kultúrában betiltotta. Az, hogy ennek milyen hatásai lesznek a beporzók védelmére és a növénytermesztés hatékonyságára, még a jövő zenéje.

A hasonló nagymértékű méhpusztulás azonban megelőzhető lenne, ha minden növénytermesztő betartaná a méhekre veszélyes szereknél előírt méhkímélő technológiát, azaz a

virágzás idején estefelé permeteznének, amikor a méhdolgozók már visszatértek a kaptárjaikba.

A méhveszélyesség a növényvédő szereken is fel van tüntetve. A méhekre mérsékelten veszélyes szereket csakis méhkímélő technológiával szabad kijuttatni, azaz naplementétől és csak este 23 óráig végezhető a permetezés. Legkésőbb 23 órakor azt be kell fejezni. A méhekre kifejezetten veszélyes növényvédő szereket virágzó növény állományban felhasználni tilos. Míg a méhekre nem jelölésköteles szereknél korlátozást nem kell betartani.

Dömötörfi szerint az is komoly probléma, hogy a méhészek nem tesznek bejelentéseket ilyen eseteknél, így vizsgálat és bizonyíték híján az Országos Magyar Méhészeti Egyesület sem tud az érdekükben fellépni.