A tavalyi moszkvai AGROSALON kiállítás egyik legnagyobb újdonsága volt az orosz ROSTSELMASH NOVA kombájn, amelynek premierjéről gépészet rovatunk rendszeres olvasói első kézből kaphattak hírt akkor. idén ősszel  már hannoverben, az  AGRITECHNICA-n, az Orosz Föderáció Kollektív csarnokában is hatalmas érdeklődés övezte bemutatkozását.

A hazánkban VERSATILE márkanév alatt futó kombájnkínálat új színfoltja lesz ez a kisgazdaságok számára ideális betakarítógép.

Az új kompakt NOVA 330 kombájn olyan kategóriát testesít meg, amely régóta hiányzik már többek között a nyugat-európai és a hazai kombájnpiacról is. Sajnos ma alig van a választékban olyan arató-cséplő gép, amely kompakt méretű, megbízható, ergonomikus és elérhető árú. Az új NOVA többek között ezt a piaci űrt fogja majd betölteni.

Nova

A kombájnkínálat új színfoltja lesz ez a kisgazdaságok számára ideális betakarítógép – fotó: Agroinform.hu

A Rostselmash az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtott végre mind gyártástechnikában, mind pedig a konstrukciós fejlesztések terén, de gyárfúziókkal és teljes jogú leányvállalatok létrehozásával jelentősen bővítették a munkagépkínálatukat is. Az új NOVA vágószerkezete háromféle méretből választható ki, melyből az európai hozamokat figyelembe véve a 4 és az 5 méteres jöhet számításba. A vágószerkezet fel- és lecsatlakoztatását gyorsítja, hogy az 5 darab hidraulikatömlőt a mai modern kombájnoknál megszokott módon egy gyorscsatlakozóval egy mozdulattal lehet összekötni a vágószerkezet hasonló hidraulika-csatlakozójával.

Idén ősszel  már hannoverben AGRITECHNICA-n, az Orosz Föderáció Kollektív csarnokában is hatalmas érdeklődés övezte bemutatkozását – fotó: Agroinform.hu

Az alacsony növésű, betakarításkor már erősen elfeküdt hüvelyes növények aratására talajkövető, flexibilis kaszaszerkezetű Float Stream vágóasztalt kínál a gyártó az új arató-cséplő géphez. A teljesen új fejlesztésű, hagyományos működésű láncos kaparóléces ferdefelhordót az adapterre való kényelmes és optimális rálátás érdekében hosszúra tervezték. A ferdefelhordótól egy 5 lapátos adagoló-töltő dob továbbítja a nyolc verőléces, 1200 mm cséplőszélességű, 600 mm-es átmérőjű cséplődobhoz a terményt. A cséplődobot kategóriájában a legnagyobb, 154 fokos átfogási szöggel veszi körbe a pálcás dobkosár, amely így igen nagy, 0,93 m2-es leválasztási felületet biztosít.

NOVA

A vágószerkezet fel- és lecsatlakoztatását gyorsítja, hogy a hidraulikatömlőket egy gyorscsatlakozóval egy mozdulattal lehet összekötni – fotó: Agroinform.hu

A cséplődob fordulatszáma 400-1190 f/min között változtatható, de opcióban rendelhető reduktor segítségével a fordulatszám alsó határa 290 f/min-re csökkenthető. A cséplődobból kikerülő szalmás keveréket egy 4 lapátos utóverő továbbítja a 4 lépcsős, 3,6 méter hosszú 4 darab szalmarázó ládára, melyek teljes leválasztófelülete 4,3 m2. A kicsépelt pelyva-törek-szemkeveréket a rázó gyűjtőasztal egy kétlépcsős rostaszerkezetre továbbítja.

A tisztító levegőt 350-1200 f/min fordulatszámú, hatlapátos szelelő ventilátor biztosítja. A kicsépeletlen kalászokat és a kitisztított magot csigás gyűjtővájúk gyűjtik össze, és kaparólapos felhordók továbbítják vissza a cséplődobhoz, illetve a szemtermést a 4500 literes befogadó kapacitású magtartályba. A tartály ürítése zárt magürítő rendszeren, 5 méter hosszú ürítőcsigán keresztül történik, melynek maximális ürítési magassága 4 méter, szállítási teljesítménye pedig másodpercenként 50 liter.

NOVA

A vezetőfülke és annak kezelő szervei a Versatile kombájnoknál megszokott elemekből kerültek összeállításra – fotó: Agroinform.hu

A vezetőfülke és annak kezelőszervei a Versatile kombájnoknál megszokott elemekből kerültek összeállításra. A rostalamellák beállítását és a szalmaszecskázó be- és kikapcsolását kivéve minden munkavégző funkciót a vezetőülés mellett jobb oldalon található kezelőpanelről gombnyomásra vezérelhetünk. Az aktuális üzemi jellemzőkről az Adviser II fedélzeti információs rendszer ad tájékoztatást.

A multifunkciós kar segítségével a menetirány és a sebességváltoztatás mellett a vágásmagasságot és a motolla pozícióját állíthatjuk be. A fülke mindig megfelelő légköréről a fűtés mellett légkondicionáló berendezés gondoskodik, a kényelmes kezelési pozíció beállítását pedig az állítható kormányoszlop is segíti.

A NOVA-ban egy 175 LE teljesítményű, 4 hengeres, turbófeltöltéses, STAGE IV emissziós besorolású, Cummins QSB dízelmotor szolgál erőforrásul – fotó: Agroinform.hu

A NOVA-ban egy 175 LE teljesítményű, 4 hengeres, turbófeltöltéses, STAGEIV emissziós besorolású,  Cummins QSB -dízelmotor szolgál erőforrásul, a járószerkezet-hajtás hidromechanikus kivitelű, 3 sebességfokozattal. Az egész betakarítógép hajtásrendszerét az egyszerűség jellemzi, minden elemhez jól hozzá lehet férni, a karbantartási, illetve a műszaki szemléket, szervizmunkákat könnyen el lehet végezni.

NOVA

A betakarítógép hajtásrendszerét az egyszerűség jellemzi, minden elemhez jól hozzá lehet férni, a karbantartási, szervizmunkákat könnyen el lehet végezni – fotó: Agroinform.hu

A kombájn nagy hasmagasságú, így nehéz terepviszonyok között is kiválóan boldogul, a talajhoz közeli részeket, mint pl. a csigás gyűjtővájúkat vagy a szelelőházat pedig védőlemez óvja meg rossz terepen a mély keréknyomok veszélyeitől. Természetesen az új NOVA is fel van szerelve egy külön pneumatikus rendszerrel, kompresszorral, légsűrítő tartállyal és levegő gyorscsatlakozókkal, amivel többek között a kombájn napi és időszakos tisztítása is könnyen elvégezhető.

Látogassa meg az Agroinform.hu Apróhirdetés rovatát, ahol rengeteg géphirdetés között válogathat.