A 20-25 százalékkal olcsóbb termékek súlyos gazdasági károkat okoznak az uniós piacokon – mondta a Baromfi Termék Tanács elnöke az infostart.hu-nak, aki szerint az Ukrajnából érkező termékeknek élelmiszer-biztonsági kockázataik is lehetnek.

baromfihús

A politikai kedvezményt minél hamarabb meg kellene szüntetni, mert az súlyosan sérti a baromfiágazat érdekeit – fotó: pixabay.com

A beáramló tojás és baromfiús nemcsak gazdasági szempontból lett veszélyes

Csorbai Attila szerint a baromfihús és az étkezési tojás esetén is komoly problémát okoz az a vámmentes behozatali lehetőség, amit Ukrajna kapott bizonyos mezőgazdasági termékek és élelmiszerek esetében.

Közölte, hogy az európai térségbe Ukrajnából beáramló mennyiség a hivatalos statisztikák szerint a baromfihús esetében 80 százalékkal nőtt, míg a tojás esetében pedig nagyjából az ötszörösére emelkedett.

A terméktanács elnöke hangsúlyozta: azon túl, hogy ez már egy olyan mennyiség, ami piacromboló hatással bír, nem is igazán mondható korrektnek, mivel Ukrajnában nem teljesülnek azok az élelmiszer-biztonsági, állat-egészségügyi vagy épp állatjóléti feltételek (ami ráadásul költségelőnyt is jelent Ukrajnának), amiket az EU a tagországok termelőitől megkövetel. Így a beáramló tojás és baromfiús nemcsak gazdasági szempontból lett veszélyes, hanem élelmiszer-biztonsági kockázatot is jelent.


csirkemell

Ukrajnában nem teljesülnek azok az élelmiszer-biztonsági, állat-egészségügyi vagy épp állatjóléti feltételek, amiket az EU a tagországok termelőitől megkövetel – fotó: pixabay.com

A politikai kedvezményt minél hamarabb meg kell szüntetni

A szakember elmondta, hogy a politikai kedvezményt minél hamarabb meg kellene szüntetni, mert az nemcsak magyar, hanem európai szinten is súlyosan sérti a baromfiágazat érdekeit.

Ukrajnától is meg kellene követelni, hogy csak olyan terméket szállítson, ami megfelel az uniós normáknak

– hangsúlyozta.

Azon felvetésre, hogy az újra és újra felbukkanó madárinfluenza miatt nem lenne-e mégis előnyös az ukrán import, Csorbai Attila elmondta, hogy az uniós szinten is komoly gondokat okozó kór főként az exportlehetőségeket szűkíti.

Az uniós rendelkezések bizonyos regionalizációval az Európai Unión belül lehetőséget biztosítanak a valóban járványmentes területekről a termékértékesítésre. Ugyanakkor rendkívül sok olyan harmadik ország van, amely nem engedi, hogy járványhelyzetben exportáljunk, így aztán bizonyos többlet van baromfihúsból és étkezési tojásból, és erre jön még rá a relatív olcsó ukrán termék, ami elárasztja az európai piacot

– mondta a Baromfi Termék Tanács elnöke.