A tojás különösen értékes élelmiszer, mivel szénhidrátok nélkül, legalább 40-féle fehérjét, 9 esszenciális aminosavat tartalmaz – olvashatjuk az mdpi.com-on. Ezért a tojások termelése és minőségének javítása különleges figyelmet érdemel.

Dél-koreai kutatók érdekes kísérletet végeztek, amelyben a tojótyúkok ivóvizéhez vadon termő menta és gólyaorr kivonatokat adagoltak, ami nagyon meglepő eredményhez vezetett.

tojás

A menta és a gólyaorr kivonatok hozzáadása a tojótyúkok takarmányához javítja a tojás minőségét. – Fotó: pixabay.com

Egészségesebb tyúkok és jobb minőségű tojások

A kísérletekben szereplő állatokat randomizálással választották ki. Mindenek előtt megállapítást nyert, hogy a menta és a gólyaorr kivonatok hozzáadásának arányában növekedett a kezelt tyúkok tojáshozama és betegségekkel szembeni ellenálló képessége. Ugyanakkor nagymértékben javult a tojások minősége, többek között jelentősen csökkent a tojássárgájának a koleszterinszintje, miközben a tojások összetétele lényegesen nem változott. Emellett – a kontrollhoz viszonyítva – szignifikáns növekedést figyeltek meg a szérum interleukin 6 (IL-6), a tumor nekrózis faktor (TNFα) és az immunglobulinok (IgG és IgA) koncentrációjának arányában.

A kísérletek alapján mindenképpen érdemes kihasználni ennek a két általánosan elterjedt, vadon termő növény kivonatának a tojásminőség javítására gyakorolt hatását.