A füstölt tojással piaci rést fedeztek fel

Képzeljük el a tojást finom BBQ-ízzel, amely a tojás és a szalonna élményét nyújtja, de a szalonna nélkül. Ez az ízinnováció tette lehetővé a holland Gijsbert és Annegien Bos számára, hogy megtalálják a saját piaci résüket - a füstölt ízű tojással. Az első 100 000 eladott étkezési tojás után Európa többi részét is meg akarják hódítani.

A Smoked Egg Europe cég 2020 óta kis mennyiségben, de már forgalmazza a füstölt tojást a holland piacon, és egy igazi startup vállalkozás, ezért is kapott gazdasági és innovációs támogatást a regionális közigazgatás hivatalától.

Ízbéli innováció

Az új füstölt tojás még nyers, de már finom füstölt ízzel rendelkezik. Annegien így vall erről: "Egyesek szerint a tojásunknak olyan íze van, mint a tojással együtt főzött szalonnának, vagy mintha egy kellemes BBQ-ízesítőt adnánk hozzá". A tojás - a normál tojáshoz hasonlóan - nagyon sokoldalúan felhasználható. A füstölt tojással bármit megtehetünk: megpárolhatjuk, megsüthetjük, rántottát készíthetünk belőle, vagy felhasználhatjuk kedvenc ételeinkben, például frittatában, quiche-ben, shakshukában vagy finom mártásokban. Érdekes kísérletezni az édes ételekkel is, például a pavlovával vagy tortával esetleg.

Képzeljük el a tojást finom BBQ-ízzel, amely a tojás és a szalonna élményét nyújtja, de a szalonna nélkül.

Képzeljük el a tojást finom BBQ-ízzel, amely a tojás és a szalonna élményét nyújtja, de a szalonna nélkül. Kép: Pexels

Ausztrál inspiráció

A füstölt tojás koncepciója Ausztráliából származik. Mielőtt Gijsbert a maastrichti Hotel Management Schoolba járt, egy barátjával egy évig utazgatott Ausztráliában és ez idő alatt találkozott a Kos családdal, akik vendéglátóipari vállalkozók. Néhány hónapig velük dolgozott a vendéglátóiparban, és jó barátságot kötöttek. Az Ausztráliában töltött egy év utazgatás és munka után Gijsbert a Hotel Schoolba ment, ahol megismerkedett Annegiennel, aki ma már a felesége. 2018 végén a Kos család felvette a kapcsolatot Gijsberttel, hogy elmondja neki, hogy új ízt fejlesztettek a nyers tojásnak. Óvatosan érdeklődtek, hogy Gijsbertnek lenne-e kedve kísérletet indítani Európában ezzel az innovatív termékkel.


Világszabadalom

2019-ben Gijsbert visszautazott a Kos családhoz, hogy még többet tudjon meg a füstölt tojásról. "Az ember azt várná, hogy a tojásfüstölési technikát a feltalálók inkább megtartják maguknak, de ők világszabadalmat szereztek erre a különleges füstölési eljárásra. Így minden általuk előállított termék után jogdíjat kapnak.

A füstölt tojás koncepciója Ausztráliából származik.

A füstölt tojás koncepciója Ausztráliából származik. Kép: Pexels

Alacsony szénlábnyom

Gijsbert és Annegien keresett egy olyan baromfitenyésztőt aki megfelelő tojást tudott nekik szállítani. "Harrie Beekmans baromfitenyésztőnél kötöttünk ki, aki a közelben, Oirschotban él. A házaspár megkérdezte Beekmans-t, hogy tudna-e nekik barna tojást szállítani." Beekmans műanyag tálcákat vásárolt, amelyek pontosan illeszkednek a Gijsbert és Annegien által tervezett füstölő dobozba. "A Smoked Egg Europe tisztességes árat fizet nekem a tojásaimért. Az is tetszik, hogy hozzájárulhatok egy innovatív projekthez" - mondta el Beekmans. Az oirschoti baromfitenyésztő által szállított tojások megfelelnek a holland állatvédelmi szervezet "Beter Leven" egycsillagos minőségi címkéjének. Elvileg a fehér és a barna tojás is füstölhető, de a házaspár a barna tojás mellett tette le a voksát. "Az ok az, hogy úgy gondoljuk, hogy a barna tojások a füstölés után vizuálisan vonzóbbak" - mondta el Gijsbert.

2019 júniusában hivatalosan is elindították a vállalkozást, az új füstgenerátor elhelyezésére pedig 2020 júniusától a házaspár egy 400 m2-es kereskedelmi területet bérelt a hollandiai Drunenben.

A füstölési folyamat Ausztráliában némileg más, mint Hollandiában, mivel Hollandiában a tojásokat fészekrakó állványokra helyezik egy füstölő dobozban, és a doboz melletti berendezésből a füstöt a tojások fölé fújják. Gijsbert elmondta: "Ezt a füstölési módszert hideg füstölésnek nevezik. Ausztráliában ugyanezt a technikát alkalmazzák, de a tojásokat füstölés előtt megmossák. Ez Ausztráliában kötelező, míg Európában egyáltalán nem mossák meg a tojásokat."

Az első 100 000 eladott étkezési tojás után Európa többi részét is meg akarják hódítani.

Az első 100 000 eladott étkezési tojás után Európa többi részét is meg akarják hódítani. Kép: Pexels

Ma két hetente 10 000 tojást füstölnek meg. "Jelenleg igény szerint termelünk. Amint az eladások elkezdenek emelkedni, jobb előrejelzést tudunk készíteni, és növelni tudjuk a termelést" - mondta el Annegien.

Eddig már több mint 100 000 füstölt tojást adtak el holland cégeknek. A tojások egy része a holland Jumbo szupermarketláncnak és a Crisp online szupermarketnek megy. A 6 tojás egy szép dobozban jelenleg 2,99 euróba (1294 forintba) kerül. A következő lépcső a 250 000 darab tojás elérése lesz.

(Forrás: poultryworld.net)