Legeltetett marha

Ha marhahúst szeretnénk enni, érdemes a szabadon legelő állat húsát választani. Ugyanis annak, amit az állatok elfogyasztanak, közvetlen hatása van a hús minőségére. A kizárólag fűvel táplált marhából készült étel zsírtartalma harmadannyi, mint a hagyományosan tartott állaté, és a kalóriatartalma is jóval alacsonyabb. A legeltetett marha húsa ráadásul kiváló ómega-3-forrás, ami segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Azon túl pedig, hogy a fűvel táplált állatok húsa egészségesebb, környezeti előnyökkel is járhat az állatok takarmányon tartásához képest. Emellett a fűvel etetett állatok esetében a GMO-fogyasztást is ki lehet zárni, ami szintén fontos szempont lehet. A kizárólag fűvel etetett szarvasmarha húsa több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, táplálóbb, és kalóriatartalma is alacsonyabb a gabonákkal táplált állatokénál.

Az állatjóléti szempontokról nem is beszélve: egyfelől a megfelelő, humánus tartási körülmények a termék minőségében, ízében is visszaköszönnek, másfelől a szarvasmarhák is érző lények, ezért nem mindegy, milyen körülmények között élik le életüket. További szempont, hogy az alapvetően fűevésre programozott emésztőrendszernek komoly kihívást jelenthetnek a gabonák.

Kijelenthető tehát, hogy bár a marhahús fogyasztása önmagában nem az egészség forrása, de ha mégis ezt választjuk, a legjobban akkor járunk, ha kizárólag fűvel etetett állatok húsát esszük.

szarvasmarha

A legeltetett marha húsa kiváló ómega-3-forrás – fotó: Shutterstock

Bölény

A bölényhús népszerűségének növekedése nem véletlen, hiszen az átlagos vörös húsokhoz képest feleannyira zsíros, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Gazdag vasban, cinkben és szelénben, a szervezetünk számára könnyen feldolgozható fehérjéket tartalmaz, így különösen jól emészthető. Alacsony koleszterintartalom jellemzi, ezért kifejezetten ajánlott a szívbetegek számára. Nagy mennyiségben tartalmaz számos nélkülözhetetlen tápanyagot, illetve B6- és B12-vitamint.

A bölényhús fogyasztásával egyszerre jutunk bőséges energiához, és tartóztatjuk fel a zsírsejtek újraképződését. A bölényhúsból fehérjében gazdag ételek készíthetők, melyek nem tartalmaznak antibiotikumot vagy hozzáadott hormonokat, mivel a bölényeket kizárólag természetes módon tartják. A bölények ugyanis kevésbé hajlamosak a betegségekre, ezért gond nélkül egész évben a szabadban tarthatók – ez az egyedülálló húsminőség alapja.

Sokak szerint egyetlen hús sem táplálóbb, mint a bölényé. Íze a marhahús és a vadhúsok összes előnyös tulajdonságát ötvözi. Nagyon sovány, de nem márványos, mint a marhahús, íze is enyhébb és kissé édesebb.


Strucc

A strucchúsnak a marhához hasonlóan erőteljes, gazdag az ízvilága, és alacsonyabb a zsírtartalma, mint a pulykának vagy a csirkének. Egy 100 grammos strucchúspogácsa majdnem 30 gramm fehérjét tartalmaz, de csak 6 gramm zsírt. B12-vitamin-tartalma magas, továbbá jelentős mennyiségű kolin is található benne, így kiváló választás a zsírsejtek elleni harchoz. Küllemében a marha- és borjúhúsra emlékeztet.

Nagyszerűen egyesíti a marhabélszín tisztaságát, a mangalica zamatosságát, a csirkemell diétás jellegét és a halhús szívkímélő tulajdonságait.

strucchús

A strucchúsnak erőteljes és gazdag az ízvilága – fotó: Shutterstock

Sertésszűzpecsenye

A sertésnek nem bármely része sorolandó a legegészségesebb vörös húsok közé. A szűzpecsenye azonban igen, mely a Wisconsini Egyetem tanulmánya szerint még a csirkemellnél is egy kicsit kevesebb zsírt tartalmazhat. Egy adagban 24 gramm fehérje mellett 83 milligramm kolin található, így a súlyvesztés és a zsírégetés mellett sértetlenek és erősek maradnak az izmaink is.

Források: mindmegette.hu, greendex.hu