Egy belga sertéstenyésztő rájött, hogy malacai kedvelik a vidám tánczenét, felfedezését most sokezer dolláros kutatással vizsgálják, ismertette a ReutersA nagy felismerésre egy hosszú és unalmas munkafolyamat közben került sor, amikor 10 éves fia énekelgetett, a malacok pedig azonnal farokcsóválással reagáltak, és hegyezték a fülüket.

A jószágok reakcióját látva a gazda csinált nekik egy napszakokhoz passzoló lejátszási listát, majd figyelni kezdte, hogyan reagálnak a különböző műfajokra. Abban bízik, hogy ha ez elősegíti a jólétüket, akkor a húsminőségre is pozitív hatással lehet. Bizonyos stílusok felpörgetik, aktivizálják, mások pedig nyugtatják a malacokat estefele. A rockzenét egyáltalán nem szeretik, felidegesíti őket.

Ezek a kísérletek inspiráltak egy kutatócsoportot, hogy támogatást szerezzenek, és mélyebbre ássák magukat a témában, hogy a hangok milyen hatással bírnak a malacokra. A kutatás vezetője szerint egyelőre keveset lehet tudni erről, de a gazda megfigyelései korrelálnak az eddigi ismeretekkel.

Nem kérdés, hogy kívülről érkező ingerek befolyásolják az állatokat (ahogy minden élőlényt) és a stressz csökkentése fontos az állattartás minden területén. A gazdák eddig is többféle ötlettel álltak elő, hogy kezeljék a helyzetet, a kutatók szerint a zene egy jó eszköz lehet erre a célra. A kísérletező kedvű tenyésztő szerint a stressz meglátszik a húson: a jó minőséghez ép test és ép lélek is szükségeltetik.