Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.

A legnagyobb juhhús-előállító ország Kína

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) júniusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint 2022-ben a juhhús globális termelése közel 16,6 millió tonna lehet, ami 1 százalékos emelkedést jelent a 2021-ben termelt mennyiséghez képest. A juhhús a világ hústermelésének csaknem 5 százalékát teheti ki az idei évben.

A legnagyobb juhhús-előállító ország Kína (5,2 millió tonna) lehet, az ázsiai kontinensen további nagy juhhústermelő India (840 ezer tonna), Pakisztán (783 ezer tonna) és Törökország (519 ezer tonna), míg Afrikában Nigéria (405 ezer tonna) és Algéria (355 ezer tonna).

A világ juhhús-kereskedelmében az export és az import tekintetében egyaránt 5 százalékos növekedés várható az idei évben.


Európai Unió

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió juh- és kecskeimportja (élő állat és hús) 26 ezer tonna volt 2022 január–áprilisában, ez 28 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságból beszállított mennyiséget). A legnagyobb beszállító Új-Zéland volt 80 százalékos részesedéssel.

A nemzetközi piacon értékesített juh- és kecskehús, valamint élő állat mennyisége (30 ezer tonna) közel 11 százalékos csökkenést ért el 2021 január–áprilisához képest (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét). A legnagyobb célpiacok Jordánia (28 százalék részesedés) és Szaúd-Arábia (26 százalék) voltak. A Jordániába szállított mennyiség 50 százalékkal nőtt, míg a Szaúd-Arábiába szállított 31 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Az Európai Unióban a könnyű bárány ára az év első huszonkilenc hetében a szezonális hatásoknak megfelelően alakult, 10 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A nehéz bárány ára 9 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

bárányhús

Az élőbárány-import mennyisége 79 százalékkal csökkent 2022 első öt hónapjában – fotó: pixabay.com

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarország élőbárány-exportjának mennyisége 15 százalékkal (4 ezer tonnára) csökkent, míg értéke 6 százalékkal (7 milliárd forintra) nőtt 2022 január–májusában az előző év azonos időszakához képest.

A kivitelből 65 százalékkal részesedő Olaszországba 23 százalékkal kevesebb bárány került, míg Németországba 17 százalékkal emelkedett a kivitel. Az élőbárány-import mennyisége 79 százalékkal (28 tonna) csökkent 2022 első öt hónapjában az előző évi volumenhez képest. A legtöbb élő bárány Franciaországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a könnyű és a nehéz bárány termelői ára 2022 január–júniusában emelkedett 2021 azonos hónapjainak átlagárához viszonyítva. A könnyű bárány átlagára 1459 forint/kilogramm (+14 százalék), a nehéz bárányé 1386 forint/kilogramm volt (+16 százalék) az első hat hónapban.