Tekintettel arra, hogy több mint egy hónapja nem mutatták ki a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a hazai baromfiállományban, a Nébih elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzet feloldását. A járványügyi fegyelem betartása azonban továbbra is fontos, mert a vírus még jelen van az országban - írja a portal.nebih.gov.hu

tyúkok

Magyarország legkorábban 2022. április 8-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát — fotó: pixabay.com

Zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun megyéből

A legutolsó madárinfluenza-kitörés január 27-én történt egy Bács-Kiskun megyei baromfiállományban. A Nébih feloldotta a telep körül kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzetet, mert az érintett telep kiürítése és fertőtlenítése óta több mint 30 nap eltelt. Mostantól zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás a megyéből, hiszen az intézkedés értelmében, valamint az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése megtörtént.

Magyarország legkorábban 2022. április 8-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint, vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba.

A vadon élő madarak még mindig veszélyt jelenthetnek, ezért bizonyos szabályokat ezentúl is be kell tartani

A Nébih felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, mert a magas patogenitású madárinfluenza vírus a vadon élő madarakban még mindig jelen van az országban.

Továbbra is országszerte kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése és a magaskockázatú területeken a baromfik zártan tartása.

tyúkok zárt tartásban

Továbbra is kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése és a magaskockázatú területeken a baromfik zártan tartása — fotó: pixabay.com

Szállítás előtti kötelező vizsgálatok

Ugyancsak érvényben maradnak a korábban előírt, szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálatok. Eszerint Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a napos baromfi kivételével valamennyi baromfi esetében kötelező a tamponvizsgálat a vágóhídra vagy továbbtartásra irányuló állatmozgatás előtt 72 órán belül, melynek kedvező eredménye a szállítás előfeltétele.

Az ország többi megyéjében a vízibaromfik új tartóhelyre szállítását megelőző 72 órán belül kötelező a tamponvizsgálat, de a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező eredmény megérkezése. A szállításokat megelőzően 20 kloáka- és 20 légcső-tamponmintát kell venni - olvasható a Nébih cikkében.

A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális tudnivalókról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza