Az észak-ír Foyle Food csoport a közelmúltban, több kutatóintézettel közösen végzett kísérletek alapján megállapította, miszerint számos tényező befolyásolja a szarvasmarhák metánkibocsátását, amelyet a befolyásoló tényezők szabályozásával jelentősen mérsékelni lehet – írja az agriland.ie.

A mérséklés egyik eszköze, az úgynevezett „metán-inhibitor" lehet, a marhahizlalás befejező szakaszában a felaprított fűzfa leveleknek és vékony ágaknak takarmányba keverése, ami (besilózott vagy frissen felaprított formában) lényegesen csökkentheti a metánképződést.

A legújabb kutatások szerint a fűzfalevelek és az algakivonatok takarmányba keverése csökkenti a metánkibocsátást

A legújabb kutatások szerint a fűzfalevelek és az algakivonatok takarmányba keverése csökkenti a metánkibocsátást – Fotó: Shutterstock

A kutatások szerint gyakorlatilag ugyanilyen csökkentő hatást fejt ki bizonyos tengeri mikroalga-kivonatoknak a takarmányhoz adagolása is. A kísérleti eredményeket az Egyesült Királyság Agrár-Élelmiszeripari és Élettudományi Intézete (AFBI) is megerősítette.

Ez a kétfajta beavatkozás egyenként 21-32 százalékkal mérsékelte a metánkibocsátást, ami országos, illetve nemzetközi szinten nagyon komoly környezetvédelmi hatást jelenthet. Mindkét kezelés a bendő tejsav szintjének csökkentése és propionsav szintjének növelése révén csökkenti a metánképződést. A csoport további kísérleteket kíván végezni annak megállapítása céljából, hogy lehetséges-e a kétfajta „metán inhibitor" hatásának összeadódása.