Ahogy azt mondani szokták: napi egy alma, az orvost távol tartja. A Cornell-kutatás szerint az egyes almákból származó lé, pép és egyéb anyagokat a kikelés előtt a csirketojásba fecskendezve, segítik az állat bélrendszeri egészségének javulását.

Almalével teszik egészségesebbé a csirkék bélrendszerét

Sydney Jackson vezető kutató elmondta, az alma az egyik legjobb gyümölcs, hiszen az emberiség régóta tisztában van az egészségre gyakorolt jótékony hatásával. Tanulmányukban kimutatták, hogy egy alma - konkrétan az 1940-es években Cornellben megjelent Empire alma, hogyan javította a madarak általános bélrendszeri állapotát - írja meg az Agriculture.

A kutatók gyümölcslevet és pépet fecskendeztek a fejlődő embriók magzatvizébe, pontosabban a csirkék tojásába. A kikelés után mintákat gyűjtöttek, amelyeket pedig később elemzésnek vetettek alá. Az intézet munkatársai pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az almalé tojásba történő fecskendezésével megnövekedett a fiatal csirke aminosav-szállító képessége, ezáltal növekedett a mikrobiális populáció az állat vastagbelében. Ez elősegítheti a potenciálisan hasznos bélbaktériumok növekedését.

Elad Tako docens, valamint cikk társszerzője hozzátette, hogy az alma olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, mint a fitokemikáliák és a prebiotikumok, amelyek segítik a bélrendszer egészségét, illetve a bél mikrobiomját.

Hatalmas mennyiségű alma termett az államokban

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 20 milliárd dollárnyi almaeladás történik. A becslések szerint évente 5 millió tonna gyümölcs termett meg az elmúlt évtizedekben. Az Egyesült Államok Almaszövetsége szerint 2021 és 2022 között az almák jó részét gyümölcslé előállításához használták fel. Évente közel 175 tonna almatörköly, azaz rostos hulladék keletkezik, amit a legtöbb esetben a szeméttelepre dobnak. Ez azonban károsítja a környezetet, ugyanis a törkölynek magas a cukortartalma, ami felborítja a talaj szén-nitrogén arányát.

A kutatásból kiderült, hogy az empire alma javítja a csirkék általános bélrendszeri állapotát - fotó: pexels.com

A törköly manapság ipari hulladékként van számon tartva. Ha azonban a tápanyagokban gazdag törkölyt fel tudnánk dolgozni, akkor nem lenne ilyen probléma. Erre remek megoldás az említett tojásba fecskendezett eljárás, hiszen így ipari hulladéktól szabadulunk meg, miközben egészségesebbé tesszük a csirkéket. Amellett, hogy a takarmányuk tápanyagtartalma javul, természetesebb módon érhető el a termelékenységük, ez pedig egyenesen azt eredményezi, hogy potenciálisan csökkenthetjük a hozzáadott vegyszerek használatát.

Mivel ennek az ipari hulladéknak a felhasználása fenntartható, így a kutatók most igyekeznek növelni ennek arányát, megvizsgálják, hogy mi van akkor, ha több tojásba fecskendeznek, több takarmányhoz adagolják hozzá a törkölyt és az almalevet.