A NAK SheepNet praktikák címmel elindított cikksorozata – amelynek előző részét ide kattintva olvashatják – a SheepNet (Sharing Expertise and Experience towards sheep Productivity through NETworking) nemzetközi projekt által összegyűjtött, a juhok termelékenységének növelésére és a báránymortalitás csökkentésére irányuló jó gyakorlatokat, tippeket és praktikákat kívánja bemutatni.

Miért fontos a bárányvitalitás?

Az újszülött bárányok életben maradásához, valamint vitalitásuk fokozásához elengedhetetlen, hogy az ellést követően minél rövidebb időn belül elegendő mennyiségű és megfelelő összetételű kolosztrumhoz jussanak. A fehérjében, ásványi anyagokban, valamint vitaminokban és különböző ellenanyagokban gazdag föcstej szopásával megelőzhető az éhezéses állapot kialakulása, és elkerülhető, hogy a bárányok testhőmérséklete jelentős mértékben lecsökkenjen, az állatok kihűljenek. Az előtej magas immunoglobulin tartalma továbbá támogatja a bárányok immunrendszerét, fokozza azok betegségekkel szembeni ellenálló-képességét.

Fentieken túl az ellést követő első szopások kulcsszerepet játszanak az anyajuh és báránya(i) közötti kötődés kialakulásában. A nem megfelelő vitalitással rendelkező bárányok esetében előfordulhat, hogy nem elég erőteljesek ahhoz, hogy az ellést követően viszonylag rövid időn belül fel tudjanak állni, önállóan megtalálják a tőgyet, ennek következtében gondozói segítség nélkül nem képesek szopni. A bárányvitalitást még a legerősebb anyai ösztönökkel rendelkező, többször ellett, tapasztalt anyjuhok sem képesek viselkedésükkel befolyásolni.

A kutatások kimutatták, hogy az ellést követően viszonylag rövid időn belül, önállóan szopni képes, vitális bárányok jelentősen nagyobb eséllyel érik el a választási kor, mint azok a bárányok, amelyek később jutnak a kolosztrumhoz.

fotó: nak.hu

Milyen tényezők befolyásolják a bárányok vitalitását?

A vitalitást számos tényező befolyásolja, melyek közül a legjelentősebbek az alábbiak:
- A bárányok születési súlya: az alacsony születési súllyal rendelkező bárányok gyengébb vitalitással rendelkeznek, mint az átlagos születési súllyal rendelkező bárányok.
- Az utódok száma: az iker- vagy többes ikerellésből származó bárányok általában gyengébb vitalitással rendelkeznek, mint az egyes bárányok.
- Az utód neme: egyes fajták esetében megfigyelhető, hogy a kos bárányok gyengébb vitalitással rendelkeznek, mint a nőivarú utódok.
- Az ellés típusa: elhúzódó vagy nehéz ellésből született bárányok általában gyengébbek, mint a normál, könnyű ellésből született bárányok.
- A fajta, a vonal és az apjai hatások is befolyásolhatják a bárányok vitalitását.

Az alábbi ábra két különböző juhfajta (kék és piros) különböző kosaitól született utódok esetében mutatja a születés és a bárány lábra állása között eltelt időt.

Látható, hogy a bárányok vitalitása jelentős különbségét mutat fajtánként, valamint azonos fajtán belül a különböző kosok esetén egyaránt, tehát a tenyészkosok szelekciója erőteljesen befolyásolhatja a születendő utódok vitalitását.

Hogyan tudjuk fokozni a bárányok vitalitását?

Fordítsunk kiemelt figyelmet az anyajuhok megfelelő takarmányozására. Az alomméretet is figyelembe vevő, a vemhes anyák szükségleteit maximálisan kielégítő takarmányozással kiküszöbölhetjük, hogy alacsony születési súllyal jöjjenek világra a bárányok, ezáltal elősegíthetjük, hogy az önállóan szopni képes bárányok és anyjuk között a kötődés minél korábban kialakuljon. Továbbá a megfelelő takarmányozás hatására kellő mennyiségű és megfelelő összetételű előtejjel fog rendelkezni az anyajuh, mely a bárányok vitalitását fokozhatja, és ezáltal mérsékelheti a kockázatát a bárány mortalitásnak.

A megfelelő takarmányozás különösen fontos az iker- és többes ikerellések, valamint az első vemhes, még ellési-, bárányfelnevelési tapasztalattal nem rendelkező jerkéknél. Az nehézellésre, valamint a gyengébb vitalitásra való hajlam örökletes tulajdonság, tehát lehetőség van a nehezen ellő anyák tenyészállat állományból történő kiszelektálására, valamint a vitálisabb bárányok kiválasztására.
Annak érdekében, hogy a nehéz ellésre való hajlam és a bárányvitalitás az állományokban mérhető legyen pontozási rendszert fejlesztettek ki és teszteltek.

Amennyiben lehetséges, minden egyes bárányt külön-külön pontozni kell a fenti táblázatban szereplő tulajdonságok mindegyikére. Tekintettel azonban arra, hogy erős genetikai korreláció van a bárány vitalitás és a bárány szopási készsége között, ezért ha nehézséget okoz a bárány vitalitásra vonatkozó értékek felvétele az adott juhászatban, úgy ebben az esetben ezt a pontszámot ki lehet hagyni, és csak egy szopási készségekre vonatkozó pontszámot kell rögzíteni a táblázatban.

A pontozási rendszer pontszámainak kiértékelése

Azon bárányok, amelyek a pontozási rendszerben 0 vagy 1 pontszámot kapnak a legaktívabbak, legerőteljesebb vitalitással rendelkeznek, és valószínűleg nem igényelnek semmilyen gondozó segítséget sem az ellés során, sem azt követően, a mortalitási ráta ezen állatoknál a legalacsonyabb. A 3-as vagy 4-es pontszámú bárányok valószínűleg gondozói és/vagy állatorvosi segítséget igényelnek, azok kevésbé életképesek, az elhullás esélye magasabb ezen bárányok esetében.

Amennyiben a pontozási rendszer alkalmazása során, a pontszámok ismeretében olyan kosok kerülnek kiválasztásra a későbbi termékenyítésekhez, amelyektől származó utódok között nagyobb arányban vannak 0 vagy 1 pontszámot elérő bárányok, úgy csökkenthető az ellések körüli élőmunka igény, és a bárány mortalitás, valamint javítható az egy anyára jutó választott bárányok száma. (Forrás: SheepNet-Tip&Trick, Egyesült Királyság 2019., Scotland’s Rural College (SRUC), United Kingdom)

Kérjük, kísérje figyelemmel cikksorozatunk későbbi, a SheepNet praktikákhoz kapcsolódó részeit is, melyekben további hasznos információkat kívánunk megosztani Önökkel a projekt által összegyűjtött legjobb gyakorlatokról és tippekről.

Javasoljuk továbbá, hogy olvassa el a cikksorozat korábbi részeit ‒ különös tekintettel a témához kapcsolódó, a születési súly bárány mortalitásra gyakorolt hatásáról szóló korábbi cikkünket ‒ valamint a SheepNet projekttel kapcsolatos korábban megjelentetett cikkeket is, melyek az alábbi itt érhetőek el.