Az Egyesült Királyság dél-nyugati részén elhelyezkedő Devonshire-ben, különböző összetételű legelőkön végzett kutatások szerint, az ilyen gázok közül különösen veszélyes a dinitrogén-oxid, amely a szén-dioxidnál 265-ször ártalmasabb, és a húsmarha tartás összes káros-gáz kibocsátásáért felelős – írja a farminguk.com.

A fehér here négylevelű változata az európai kultúrkörben a szerencse egyik szimbóluma – fotó: Pixabay

Ennek az ártalmas gáznak a kibocsátása a fehér here – amely négylevelű változata az európai kultúrkörben a szerencse egyik szimbóluma –  legeltetése révén, annak százalékos arányától függően, akár a felére is mérsékelhető, bár az ilyen gázok kibocsátásáért felelős állati vizelet és trágya jelentős része az ország más körzeteiből származik.

Annyi viszont a fentiek alapján bizonyos, hogy a fehér herének (Trifolium repens) a legelőalkotó füvek közé történő bekeverése – ami a növény európai ismertsége és elterjedtsége révén könnyen megoldható – számottevően csökkentheti a kérődző állatok által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét.

A tanulmány társszerzője, Laura Cardenas professzor asszony ehhez azt is hozzátette, hogy a kérődzők károsgáz-kibocsátását kiváltó okok összefüggéseinek pontos feltárása alapvető jelentőséggel bír a jövő élelmiszer-ellátása szempontjából.

A kutatások eddigi eredményeit az Agriculture, Ecosystems and Environment folyóiratban közölték.