Mintegy két évvel ezelőtt Dánia miniszterelnöke a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében – szakértők javaslatára – 15 millió nyérc leölését rendelte el – olvashatjuk az animalwellnessaction.org hírportálon.

Ebben az évben egy szakértői csoport utólagos vizsgálata elkerülhetőnek minősítette ezt az akciót, bár annak idején 13 ország hozott hasonló intézkedést, és összesen 450 farmon kellett leölni a nyérceket a járványveszély fenyegetése miatt.

A járvány terjedésének megfékezése a döntéshozatal pillanatában nagyobb értéket képviselt, mint a bundák és prémek alapanyagául szolgáló és több millió euróra becsülhető nyércállomány. Voltak azonban olyan országok is, ahol a nyérctenyészeteket – különösebb következmények nélkül – életben hagyták.


Közismert amerikai állat- és humánegészségügyi szakértők egyaránt elismerték, hogy a szűk ketrecekben összezsúfolt és az emberekkel szemben agresszív magatartást tanúsító, tenyésztett nyércek élőhelye ideális terepet szolgáltatott a fertőzés terjesztésére. Más megoldást tehát nehezen lehetett volna találni, különös tekintettel arra, hogy a nyércállományban a vírusnak egy új mutánsa is megjelent.

Ennek ellenére Mogens Jensen mezőgazdasági miniszter közvetlenül az akció végrehajtása után lemondott. A dán bíróság viszont úgy döntött, hogy a leölést jóváhagyó magasabb állami vezetőket nem szükséges felelősségre vonni.

Indexkép: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen