A TV2 Tények műsorában felkeresték a meglepett gazdát, aki saját bevallása szerint korábban még nem találkozott ilyen rendellenességgel és amikor megpillantotta az újszülött ötlábú jövevényt, nagyon megijedt.

Azóta Bretus József gazda nagyon megbarátkozott a különleges kosbáránnyal és annyira tetszik neki a jószág életrevaló viselkedése, hogy úgy döntött, megtartja állományában az ötlábú juhot.

A nem mindennapi bárány neve Százlábú lett.

A kosbárány ötödik, csökevényes végtagja viszonylag jól fejlett és közvetlenül a jószág bal lába mellett, az oldalán fejlődött. Szerencsére a rendellenesen nőtt ötödik láb nem zavarja a jószágot a mozgásban és a táplálkozásban sem, de nyilvánvaló, hogy erre a végtagra a jövőben jobban oda kell majd figyelnie a gazdának a körmözés tekintetében is, hiszen a videón jól látható, hogy a körmök is rendellenesen fejlődtek és használat hiányában maguktól ezek nem fognak kopni. Gyakori probléma lehet majd az ötödik végtag folyamatos sérülése, hiszen ez eláll az állat testétől, így kiszolgáltatottabb a mechanikai sérüléseknek. Jó eséllyel "megszokja" majd Százlábú, hogy nagyobb távolságot kell tartania a mindennapi élete során és a gazda odafigyelése mellett egészséges, hosszú élete lehet.

A TV2 Tények megkérdezte a témában Dr. Horváth Andrást, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban SZIE) adjunktusát arról, hogy milyen okai lehetnek az öt lábbal született bárány születése mögött.

"Egy ilyen rendellenességnek lehetnek genetikai okai, de előfordulhatnak ilyen rendellenességek az anyajuh méhében kialakult különböző hatások miatt is." – nyilatkozta a szakember.

Az elváltozás pontos okát és eredetét komolyabb vizsgálatok nélkül nem lehet megállapítani – de az is lehetséges, hogy az ötlábúságot akár örökítheti is a különleges kosbárány.

Forrás: TV2 Tények

Írta és kiegészítette: Agroinform.hu / Igric Dominika

Indexkép: Agroinform.hu Képernyőfotó: TV2 Tények