A Shetland-szigetekhez tartozó Foula szigetet több póniló lakja, mint ember.

Európa egyik legősibb lófajtájáról van szó, mely erről a szigetről származik, ahol köves a talaj, a klíma óceáni, a növényzet gyér. Ezek a jellegzetességek formálták a különleges lófajtát is, melynek rendkívül dús sörénye és farokszőrzete van, nagyon jó igavonó, fáradhatatlan fogatló, korábban bányalóként használták. Ideális első ló kisgyermekeknek is.

A rövid lábú, vastag bundájú shetlandi póni egy rendkívül értékes állatfaj, amely nemcsak szép, hanem intelligens is. A lovak ősének vélt törpeló valószínűleg Észak-Skóciából származik.


Foula az Egyesült Királyság egyik legtávolabbi lakott szigete, mindössze 5,5 kilométer hosszú és 4 kilométer széles, mely ma is őrzi az egykori hódítók kultúráját, tradícióit. A szigetet időszámításunk után 800 körül a vikingek fedezték fel.

Csupán 30 ember él itt, akik megtartottak néhány furcsa szokást, például a mai napig az ősi Julianus-naptárt használják, azaz a karácsonyt január 6-án, a szilvesztert pedig január 13-án ünneplik.

A lakosok Új Fejlődés nevű hajója az egyetlen jármű, amelyen el lehet hagyni Foulát, ebből következően a szigetlakók nagyon féltik, így a veszélyesnek tűnő viharok előtt mindig kiemelik a vízből és biztonságba helyezik.

póni

pónik

30 ember és 1500 póni él a szigeten – fotók: Youtube-videó

A szigeten nincs se kocsma, se bolt, csupán egy posta, és az iskolába is csak egy gyermek jár. Az általános iskola befejezésekor a gyermekeknek el kell költözniük valahova, ahol van középiskola, ennek elvégzése után azonban nem térnek vissza a szigetre, ezért a sziget elöregedőben van.

A legtöbben állattenyésztéssel foglalkoznak: birkákat, kecskéket és pónikat nevelnek, amiket hajóval szállítanak el a piacokra. A szigeten rengeteg a feladat – minden emberre 50 póni jut –, így mindenkinek több állása van.

A sziget érintetlen tájaival és kopár, zord vidékével gyönyörű úti cél, ahova mindennap repül kisgép, valamint hetente háromszor komppal is eljuthatunk oda, továbbá van egy turistáknak szánt hajóút, mely minden csütörtök délután kiköt és néhány óra múlva indul vissza. Azonban akik Foulára szándékoznak utazni, jó, ha tisztában vannak vele, hogy a szigetet a viharok olykor hetekre elzárják a külvilágtól, amikor se ki-, se bejutni nem lehet.

A terület kiemelt madárvédelmi terület, ritkán látható, különleges fajokkal. A színes madárvilág miatt számos turista érkezik Foulára a világ minden tájáról. A sziget neve a viking "madársziget" szóból ered. A madarak, a növényzet és a földtani jellegzetességek miatt Foula különleges természetvédelmi területnek számít.