Haszonállataink hizlalásánál a genetikai potenciáljuk egyre intenzívebb kihasználása a cél. Az állatoknak egységnyi idő alatt minél nagyobb mértékű sejtosztódási és sejtnövekedési teljesítményt kell elérniük. Ez a gyakorlatban a megfelelő mértékű súlygyarapodást és takarmányértékesítést jelenti. A növekedés előfeltétele mind a sejtek, mind a szövetek, illetve a szervek és az egész szervezet szintjén az egészséges bélrendszer, amely lehetővé teszi a takarmánnyal bejuttatott táplálóanyagok kellő mértékű megemésztését és optimális felszívódását.

Az egészséges bélrendszer az enzimek termelése, illetve a fermentációs folyamatok révén teszi lehetővé az emésztést és a felszívódást, azonban a szervezet immunológiai folyamataiban, a sejtszintű anyagcsere-folyamatokban, illetve termelési környezetben jelenlévő kórokozók elleni küzdelemben is részt vállal. Könnyen belátható tehát, milyen fontos egy fiatal állat megfelelő termeléséhez az egészséges emésztő szervrendszer.


A kulcs a megfelelő egyensúly megtartása

A gasztrointesztinális traktus flórája az állatok élete folyamán dinamikusan változik annak érdekében, hogy az állatok emésztése a kornak, illetve a takarmány alapanyagokban beállott változásoknak meg tudjon felelni. Az intenzív termelési rendszerekben azonban a technológiai fázisváltások és a környezeti stresszorok miatt gyakran beáll a bélflóra összetételében egy taxonómiai imbalansz, amikor is a bélflóra mikroba-egyensúlya felborul. Ezt nem csak környezeti változások, takarmányváltások, hanem akár pszichikai stresszorok (falkásítás, osztályozódás), illetve akár kezelési céllal alkalmazott állatgyógyászati készítmények is előidézhetik.

A taxonómiai imbalansz alatt azt értjük, hogy a bélflórában elszaporodnak a patogén mikroorganizmusok, amelyek jelenlétére a fiatal állatok (sertések, csirkék) hasmenéssel, a termelés csökkenésével, másodlagos fertőződésekkel, súlyos esetekben elhullással reagálnak. A termelési eredmények legnagyobb mértékű csökkenésére a hasmenések jelentkezésekor kell számítani a termelőnek.

takarmány

Intenzív termelési rendszerekben gyakori, hogy a bélflóra mikroba-egyensúlya felborul – fotó: Shutterstock

Építsük fel az egészséges emésztőrendszert

A modern takarmányozás egyik feladata tehát az állatok fajának, korának megfelelő emésztőszervi mikroba-egyensúly biztosítása is a termelésbiztonság érdekében. Erre biológiai aktivitással rendelkező növényi eredetű proteinek, a takarmányokhoz adható enzimek, antioxidánsok, valamint a pre-, a pro- és a szimbiotikumok egyaránt alkalmasak. A pre-, a pro- és a szimbiotikumokkal a célunk nem a takarmány beltartalmi értékének, az összetevők biológiai hozzáférhetőségének javítása, hanem a szervezet eubiotikus állapotának létrehozása. Ez azt jelenti, hogy az állati szervezet megfelelő egészségi állapottal és immunrendszerrel rendelkezik, ezáltal javul a takarmány táplálóanyag tartalmának hasznosulása, amely lehetővé teszi, hogy a termelés megközelítse a genetikai potenciált.

Az eubiotikus állapot megteremtését az emésztőkészülékben kell elkezdenünk! Ebben segítenek minket a pre- és a probiotikumok. A prebiotikumok olyan takarmány kiegészítők, amelyek szelektíven serkentik a bélflóra egy vagy néhány baktériumfajának (Lactobacillus és Bifidobacterium spp.) növekedését, anyagcsere-aktivitását, ezáltal javítva a gazdaszervezet általános egészségi állapotát. A legismertebb prebiotikumok az oligoszacharidok (pl. glüko-, galakto-, frukto-oligoszacharidok, inulin). A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek előnyösek a gazdaszervezet egészségére és élettani folyamataira a bélflóra összetételének javításával. A szimbiotikumok a pre- és a probiotikumok kombinációi.

prebiotikum

A probiotikum és a prebiotikum közötti különbség

Modern baktériumokkal a 21. század kihívásainak leküzdésére

Probiotikus takarmány kiegészítő tartalmazhat például élő Enterococcus faecium -kultúrát. A természetes Enterococcus faecium nagyon gyorsan kolonizálódik a gasztrointesztinális traktusban, ezáltal elősegíti a gyomor-béltraktus korai érését, és a fiatal állatok nagy növekedési potenciáljának kihasználását. Az Enterococcus faecium kompetitív gátlás révén csökkenti a káros enterobaktériumok növekedését, és így azok nem tudják kifejteni a patológiás hatásukat. Bizonyítottan hatásosak Escherichia colival és Salmonella cholerasuissal fertőzött termelési környezetben is. Ezek ellen tulajdonképpen biológiai barriert képez a gyors kolonizálódásának köszönhetően.

Az élő mikroorganizmusokat tartalmazó takarmánykiegészítő, tehát probiotikum, nem antibiotikum-toleráns, mint a Prebiotikum. A Probiotikumok ezért antibiotikumot tartalmazó gyógypremixek etetése mellett nem tudják kifejteni a kedvező hatásukat! Azonban a gyógykezelés befejezése után alkalmazva gyorsítják az intestinális flóra regenerálódását, ezáltal csökkenti a hasmenéses megbetegedések kártételét.

A Bacillus amyloliquefaciens mikrobatörzs extra gyors kolonizációs képességgel rendelkezik, 48 óra alatt éri el az 1 x 1010 CFU (telep képző egység) koncentrációt az ileumban. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban szaporodik az adott bélszakaszban, mint az Escherihia coli, a clostridiumok, az enterococcusok, a laktobacillusok és az élesztők legtöbb faja. Ez a probiotikum több különböző, a baromfitenyésztésben kezelési céllal alkalmazott antibiotikummal és kokcidiosztatikummal is toleráns. A Bacillus amyloliquefaciens koncentrációja a gasztrointesztinális traktusban nem csökken érdemi mértékben kolisztin, amoxicillin, OTC, szulfamid, tiamulin, neomycin, cink-bacitracin, és avilamycin medikáció mellett. A kereskedelmi forgalomban kapható legtöbb kokcidiosztatikummal együttesen alkalmazva is megőrzi a pozitív mikrobiális aktivitását. Vagyis ez a probiotikum mind egészséges állományok hozamfokozására, mind gyógykezelés mellett a magas színvonalú állati termelés fenntartására alkalmazható takarmány-adalék.

A Piacon jelenleg számos, beltartalmában és árkategóriájában eltérő termék kapható, így szinte minden termelői réteg megtalálhatja a számára megfelelőt, és elindulhat a természetesebb egészségmegőrzés és antibiotikum-mentes termelés útján.

Molnár Dániel