A gépjuhok és az őket kiszolgáló rendszer egy walesi gazdaságban már tesztüzemben működnek, a fejlesztők, a Bangor University diákjai pedig komoly profit növekedést remélnek a nem szokványos állattartási újítástól – írja a BBC.

Első ránézésre szinte megkülönbözhetetlenek a többi állattól, és egy komolyabb szilveszteri buli után, lehet még a gazda is átgázol rajtuk a kistraktorral, gondolván majd úgyis elugranak. Viszont a belsejükben lévő elektronika

az állattartók számára felbecsülhetetlen

adatokkal szolgál, a nyáj és az egyedek állapotát tekintve. A valósághű kialakításnak és a felhasznált anyagoknak köszönhetően méri, hogy mennyi energiára van szükség az állatok hőháztartásának optimalizálására, ebben pedig mekkora segítséget tud nyújtani a gyapjú éppen aktuális vastagsága.

Érdekes, szinte már meghökkentő film a működésről – videó: BBC

A „birkanoid” ezeket az adatokat továbbítja a farm szélén elhelyezett központi állomásnak, ami kiegészíti további, a környezetre jellemző adatokkal, úgymint hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség. Az adathalmaz feldolgozása után pedig a gazdálkodó megkapja a nyáj aktuális állapotát, vagyis ha az állatok az energia nagy részét például a hőháztartás kiegyenlítésére, vagyis saját testük fűtésére fordítják, akkor nem fognak olyan gyorsan növekedni, és a haszon is kevesebb lesz. Ilyen helyzetekben például a műállatok segíthetnek megtalálni a gyapjasok számára ideális, szélvédett, de még kellőképpen napos területeket, ahol a legelésből származó energia sokkal jobban hasznosul.