40 országból közel 400 szakmai szereplő vett részt Siófokon az Agrofeed Nemzetközi Monogasztrikus Szimpóziumon, Siófokon. A nagyszabású, kétnapos rendezvényt hagyományteremtő céllal szervezte az Agrofeed Kft., ugyanis korábban nem volt hasonló konferencia Közép-Kelet-Európában.

Az Agroinform.hu portál helyszíni interjút készített Csitkovics Tibor ügyvezetővel, aki elmondta, hogy három szempontból is aktuális a monogasztrikus szimpózium időzítése.

– Az állattenyésztők helyzete harminc éve nem volt ilyen rossz,

ugyanis az ágazatokat sújtó magas inputanyag-, energia- és takarmányárak emelkedése kritikus mértéket ért el, ugyanakkor az élőállatok felvásárlási ára rendkívül alacsony – kezdte Csitkovics Tibor.

Mindeközben az állattenyésztési ágazatokat kiszolgáló takarmánygyártó vállalatokat óriási alapanyaghiány terheli, amely mellett a mindenki által ismert, elszabaduló energiaárak is hatalmas nyomást gyakorolnak.

Komoly aggodalmat kelt a termelők körében az is, hogy 2022-től az Európai Unió jelentős mértékben korlátozza az antibiotikumok és a cink-oxid alkalmazását, ami további bizonytalanságokat eredményez az ágazatokban.

– Hogyan tud ebben a kritikus helyzetben segítséget nyújtani az Agrofeed Kft? – kérdeztük az ügyvezetőt.

– Most tényleg nagy a baj. Ezt az időszakot csak úgy lehet átvészelni, ha a vállalatok az állattartó telepeken a lehető legmagasabb színvonal mellett, a lehető legalacsonyabb költségekkel termelnek.

Hosszútávú megoldás lehet a válsághelyzetekben, ha a szereplők "előre menekülnek", azaz fejlesztenek és költséghatékonyabb technológiával dolgoznak tovább, hiszen a mélypont után bekövetkező fellendülés során nyertesként jöhetnek ki a helyzetből.

Mi az Agrofeed Kft. részéről kötelességünknek érezzük a szakmai segítségnyújtást – különösen ilyen nehéz helyzetben – amit az Agrofeed Nemzetközi Monogasztrikus Szimpóziumon (AIMS) igyekeztünk a lehető legszélesebb körben közzétenni.

A szakmai segítségnyújtást a professzionális szakterületünkön, azaz a takarmányozás terén tudjuk megvalósítani – válaszolta Csitkovics Tibor.

állattartás konferencia

Ügyvezetői megnyitó a nemzetközi AIMS konferencián, Siófokon – fotó: Agroinform.hu

Az Agroinform.hu portál szerkesztői a kialakult hazai- és európai sertésválság miatt kiemelt figyelemmel követte a két napos rendezvény sertéstenyésztéshez kapcsolódó előadásait, amelyekből a termelők számára legfontosabb információkat ragadtuk ki.

Tanácsok a kis súlyú malacok gazdaságos felnevelésére

Első előadásként DNCS vállalat sertés szaktanácsadója mutatta be prezentációját az alacsony és nagyon alacsony születési- és választási súlyú malacok témakörében.

Jannes Doppenberg szerint az alomban előforduló alacsony születési súlyú malacok, azaz UGR malacok (magyarul: delfinfejű, visszamaradt malacok) fő okaként a koca vemhesség ideje alatt történő nem megfelelő takarmányozása áll. Pontosabban: a koca nem jut elég tápanyaghoz. A prezentációból kiderült, hogy az UGR malacok száma nő az alomszámmal együtt. Például 18 malac esetén az UGR malacok száma már 25% is lehet.

Választáskor is hasonló adatokat kapunk. A kis súlyú malacok aránya a szoptatás ideje alatt nem tűnik el, hanem éppen növekszik, és akár a 29%-ot is elérheti a választásra. Ezen malacok belső szervei és bélcsatornája is fejletlenebb. Sajnos választáskor az UGR malacok súlya átlagosan már több mint 1 kg-mal kevesebb a többiekénél. Ugyanakkor, a visszamaradt malacokat megvizsgálva megállapították, hogy a többiekhez képest ezek nagyobb fejlődési potenciállal rendelkeznek és nagyobb növekedési erélyt produkálnak a társaiknál, magyarul nagy potenciál van az UGR malacokban.

Holland és dán kutatások eredményei alapján megállapítható, hogy az UGR malacok bélcsatornájában kevesebb növekedési hormon található, ez is mutatja a lemaradás okát. Ezek tudatában kell foglalkozni a probléma megoldásával.

Az UGR malacok átlagos napi súlygyarapodása hiába nő, ha ennek a mértéke a választás után csökken. Tehát, a legnagyobb fejlődési potenciál a laktáció ideje alatt érhető el.

Megoldásként a DNCS vállalat szakembere kiemelte: Érdemes ezeket a lemaradt, kis súlyú malacok később választani. A választást legjobb kitolni 1 héttel, így a választási súlyt javítani és kompenzálni tudunk.

Jannes Doppenberg hozzátette: érdemes odafigyelni a gyakran jelentéktelennek tűnő jelekre is, például arra,  ha a malacok egymást böködik az orrukkal választás után, akkor nagy valószínűséggel valami emésztési problémájuk van.

Szintén dán és holland üzemi eredmények alapján tudjuk, hogy a legtöbb emésztési probléma a 22 naposnál hamarabb választott malacoknál jelentkezett. A 19 naposan és 28 naposan választott malacok között jelentős különbség van, és a külföldi tapasztalatok szerint a 28 nap körüli választás az optimális.

A malacokat érdemes osztályozni választás után és az így alkotott csoportokhoz kell igazítani a takarmányozást, ugyanis ez gazdasági szempontokból is meg fog térülni a sertéstelep szempontjából.

A fialás után fontos, hogy emeljük a koca takarmánymennyiségét, hogy minél kevesebb ideig legyen energiaszegény állapotban a koca. Így a petesejtek közül több érik és eredményesebb lesz a termékenyülés.

Fontos üzenete az előadásnak továbbá, hogy

a régi gyakorlattal szemben, 4-5 nappal a fialás előtt sem szabad visszafogni a takarmánymennyiséget a kocáknál, hanem pont ellenkezőleg! Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy plusz energiához jusson a koca ezekben a napokban is.

A kolosztrum szerepe a malacnevelés során

Az Ardol vállalat értékesítési menedzsere a Colostro és Basdiar termékeket mutatta be cégük palettájáról. Az előadás első felében Rob Rippens az élettani folyamatok levezetésén keresztül ismertette, hogy az energiahiányos állapot viszonylag gyorsan vezethet a kolosztrumtermelés leállásához. Kutatók három egyetem bevonásával vizsgálták a kocák kolosztrum-termelési folyamatait, majd megállapították, hogy a nagyüzemekben tartott kocák 18%-a nem termel megfelelő mennyiségű és minőségű kolosztrumot – és ennek következtében a malacok 25%-ban nem jutnak hozzá a meghatározóan fontos ellenanyagokhoz.

Fontos megállapításként a szakember kiemelte, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű kolosztrum hiánya természetesen a mortalaitásra is hatással van. A Basdiar a kocatej mellé adható kiegészítő takarmány, amely támogatja a jobb emésztést és jobb tápanyagfelvételt. Agyag, alga és egyéb jótékony összetevőinek köszönhetően növeli a bélbolyhok magasságát és segíti a vas felvételét. Nincsen hasmenés elleni hatása, mégis a hatásmechanizmusa miatt hasmenés megelőző hatásról számoltak be a felhasználók.

Mit tegyünk túl sok malac esetén?

– Egyértelmű következtetés, hogy túl sok malac esetén plusz tejmennyiségre van szükség – mondta Jo Heusschen, a Schils vállalat üzletfejlesztési menedzsere. – Hogyan lehet ezt a tejmennyiséget eljuttatni a malacokhoz és logisztikailag hogyan lehet ezt kivitelezni? A dán nagyüzemekben dajkakocákat állítanak be, azonban ennek vannak hátrányai. Amennyiben 4-5 hetente vannak fialási ciklusok, akkor kevés lesz a dajkakocás megoldás. A dajkakocák használata gyakorlatilag mára a múlt rendszerének tekinthető.

Az Schils megoldása az automatizált rendszerből történő tejpótlást tartja a leghatékonyabb és legkevésbé kockázatos megoldásnak. A gépi itatás így teljes mértékben az adott nagyüzem rendszeréhez mérten állítható be és minden technológiai rendszerhez tökéletesen illeszkedik.

Jó hír a hazai sertéstenyésztők számára, hogy a rendszer hamarosan Magyarországon is elérhető lesz.

A Pigipro ALFF automata etetőrendszer működése a gyakorlatban – fotó: Gyártói felvétel

Hogyan előzzük meg a takarmányváltáskor jelentkező hasmenést? Válasz a ZnO-szabályozás kihívásaira

TechnoYeast® készítmény erőteljes indulást biztosít a fiatal állatok számára – ismertette Tim Otto, a Biochem vállalattól.

– A takarmányváltáskor jelentkező hasmenéssel kapcsolatos problémákra a megoldást egy hidrolizált élesztő nyújtja, ami a citokin termelést befolyásolja. A készítmény felvételét egy forradalmi, ugyanakkor ősi megoldással garantáljuk: az umami ízzel,  ami évszázadok óta ismert a kínai konyhából, ugyanakkor a takarmányok ízletességét is fokozza az állatok számára" – tette hozzá Tim Otto.

Végezetül, az előadó kendőzetlen termelői kérdéseket kapott az új készítmény árára vonatkozóan, amelyet a szakember diplomatikusan válaszolt meg: még 20 kg/t bekeverési arány mellett is csak 20% a TechnoYeast® ára a vérplazmához képest. Azonban az ajánlott- és a mintagazdaságainkban bevált bekeverési arány 10 kg/t.

Mi lesz velünk cink-oxid nélkül?

Denise Cardoso az Animine vállalattól kiemelte, hogy fontos lenne mindenek előtt pontosítani a tévhiteket: A cinkoxid nem lesz betiltva, hanem szigorú szabályozás mellett alkalmazható.

A szakember olyan innovatív megoldásokat vázolt fel a résztvevők számára, amelyek az Európai Unió által is engedélyezett, alternatív cink és réz forrásokat tesznek elérhetővé az intenzív sertéstelepek számra. Az új készítmények hatása már 3 nap után jelentős javulást eredményezett a kísérleti telepeken.

Baromfi-szektor a fókuszban

Az AIMS – Agrofeed nemzetközi konferencián a baromfi ágazathoz kapcsolódóan is számos nemzetközi elismertségű, nagytudású szakember prezentált.

Dr. Piero Agostini, a Schothorst Feed Research (SFR) vállalat baromfi szaktanácsadója, aki az antibiotikummentes baromfi takarmányozás lehetőségeit és gazdasági hátterét mutatta be.

Dr. Elizabeth Santin, a baromfipatológia professzora a brazíliai Universidade Federal do Paraná egyetemen 2004 óta. A professzor asszony a baromfi-bélegészség jelentőségére hívta fel a figyelmet  a termelés fenntarthatóságának érdekében.

A kétnapos szimpózium után a rendezvény főszervezőjeként házigazda Agrofeed Kft. ügyvezetőjét szólítottuk meg.

– Gratulálunk a konferencia átütő sikeréhez, de hogyan tovább? Ahogyan Ön említette korábban, a munka most "kezdődik" – vagy folytatódik – igazán.

– Cégünk hat évvel ezelőtt elindította lovászpatonai takarmányozási sertéstartó teszttelepét, amely mára olyan magas szintre fejlődött, hogy az itt mért eredményeket a világelső 5 százalékában jegyzik szakmai berkekben. Itt nem csak saját célra, hanem világcégek megrendeléseire is végzünk kutatásokat. Ezt a telepet társaságunk tovább kívánja fejleszteni, amire már elkészültek a tervek és társul hozzá egy megnyert pályázat is.

A következő beruházásunk egy baromfi-teszttelep lesz. Mindez az Agrofeed Kft. számára egy újabb továbblépési lehetőséget kínál – de máris tovább gondolkozunk és szeretnénk még több ötletünket megvalósítani az aktuális pályázati lehetőségek segítségével.

A kutatás-fejlesztés (K+F) terén most laborhátteret is fejlesztünk – ennek megvalósulása után pedig a takarmányozási szakterületen szinte minden vizsgálat elvégezhető lesz nálunk. A K+F tevékenység eredményeként a fermentációs eljáráson alapuló termékeket szeretnénk fejleszteni, ezért egy fermentációs üzem építésébe is belevágtunk.

Egyes gyártási folyamatok fermentációs eljárással lerövidíthetők, amit a múlt század nyolcvanas évei után a szakemberek sajnos elfelejtettek. Mi ennek a technológiának az innovatív újragondolásával, jelen gazdasági környezetben hatalmas jelentőséget tulajdonítunk. A fermentált alapanyagokkal a fiatalabb korú állatokat lehetne etetni, például a naposcsibéket – vagy a kismalacokat, amikor a kocatejről száraz tápra szoktatják át őket. Emellett a cég az értékesítési hálózatát is szeretné jobban kiterjeszteni.

– A szimpózium után hogyan értékeli az ágazati szereplők érdeklődését, termelői kedvét ebben a válságos időszakban? – kérdeztük Csitkovics Tibort.

– Az állattenyésztés szegmensében mindig nagy volt az újdonságok iránti érdeklődés – és úgy látom, hogy az innováció jelentőségét a krízishelyzetben még fontosabbnak látják az ágazati szereplők. Ezt bizonyítja az is, hogy egy ennyire aktuális témájú konferenciát, mint a mostani Agrofeed Nemzetközi Monogasztrikus Szimpóziumon (AIMS) csaknem négyszázan látogattak meg – és a részvevők több mint 60 százaléka külföldről is vállalta a beutazási nehézségeket azért, hogy Magyarországra jöjjenek egy számukra érdekes szakmai rendezvényre.

Mi az Agrofeed Kft. részéről továbbra is látjuk a potenciált a kritikus helyzetben lévő ágazatokban is, kitartunk a termelőink mellett és töretlenül fejlesztünk, gyártunk, dolgozunk tovább.

Csitkovics Tibornak köszönjük az interjút. Olvasóinkat pedig biztatni szeretnénk arra, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel kapcsolatban forduljanak bizalommal az Agrofeed Kft. szakmai csapatához.