Az elmúlt időszakban a magyar juhágazatot számos kihívás tette próbára – mindezek hatására az anyajuhállomány évről-évre csökkent.

A török piac viszonylag jó áron vásárolta a jerkéket és az anyajuhokat – mindamellett a magyar juhászokat sújtó munkaerőhiány is arra sarkallja a gazdákat, hogy állományt csökkentsenek, vagy átálljanak a kevesebb kézimunkát igényló húsmarha tartásra. További probléma sok juhászatban, hogy nincsen fiatal utánpótlás, akiknek átadhatnák az idősebbek a gazdaságot.

A juh- és kecskeágazat szereplői számára kegyelemdöfésként hatott egy frissen napvilágot látott hatásvadász cikk a Prove nevű, vegán életmódot népszerűsítő weboldalon.

A cikk rémhíreket kelt és álhíreket terjeszt a magyar juhtenyésztési ágazatról, valamint a húsvéti bárányok Olaszországba történő szállításáról – amely export-piacunk jelenleg egyébként is óriási problémákkal küzd a kialakult koronavírus-helyzet miatt.

"KÉT HÓNAPOS HÚSVÉTI BÁRÁNYOK SÍRÁSÁTÓL HANGOSAK A MAGYAR KAMIONOK"

Vérlázító az ágazati szereplők számára a cikk- és a beágyazott videó üzenete, amely arra szólítja fel a magyar fogyasztókat, hogy ne fogyasszanak bárányhúst.

Az Agroinform.hu portál szerint a szándékos gazdasági károkozás gyanúja fennáll és a fogyasztók megtévesztése is felháborító, ugyanis a videó hatására az egyébként is minimális hazai juhhús-fogyasztásunk még inkább visszaeshet – holott ezzel ellentétben a hazai bárány- és birkahús fogyasztás ösztönzése lenne a gazdasági érdekünk.

Portálunk hitvallása a hiteles hírek közlése, valamint a magyar mezőgazdasági ágazatok versenyképességének segítése a friss és gyors információátadással. Mindezek szolgálatában azért dolgozunk, hogy az álhírek eltűnjenek a közösségi hálóról, valamint tényfeltáró munkába kezdtünk annak érdekében, hogy kiderítsük, ki és miért gyártotta le a szóban forgó gyűlöletkeltő- és az ágazatot veszélyeztető videót.

"A húsvéti bárányok tragédiája - a magyar tenyésztők titkai" – címmel a videót a Csir Kevin Facebook oldalra töltötték fel – és érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a videó forrásaként a Animal Welfare Foundation németországi székhelyű szervezet áll.

A videóban szereplő kettő darab magyar báránykrotália száma alapján a videó keletkezésének nyomonkövetést és a tényfeltárást elkezdtük. A szóban forgó magyar bárányok a felvételen is látható, hogy kiváló kondícióban vannak, csúcsminőségűek és a szállítási körülményeik is kifogástalanok.

A videóban szereplő összes többi vágókép kivétel nélkül román és lengyel bárányokról, illetve kamionokról készültek – ezeket az alábbi, videóból kifotózott krotáliák is bizonyítják!

Jól láthatók a videóban szereplő állatok krotáliái, amelyeken leolvasható az ország kódja! Ezek lengyel (PL) és román (RO) bárányok! – fotók: Igric Dominika / Agroinform.hu

Vannak olyan tenyésztők, akik máris attól rettegnek, hogy ilyen- és hasonló kezdeményezések miatt rövidesen megtilthatják az élőállat szállítást – és mivel Magyarországon még nincsen megfelelő feldolgozókapacitás az összes hazai bárány feldolgozására, így eladhatatlanná válhat az egyetlen bevételi forrásuk...

A mai napon az Aroinform.hu szerkesztője – aki juhtartó gazdálkodó – segítséget kért az ügyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától is, így remélhetőleg hamarosan újabb információkkal szolgálhatunk az álhírkeltéssel kapcsolatban.

Hasznosnak találta a cikkünket? Írja meg véleményét és észrevételeit a szerkesztoseg@agroinform.hu e-mail címre!