Bár az ideihez hasonló rendkívüli száraz időjárásra, ennyire sovány legelőkre még az idősebb pásztorok sem nagyon emlékeznek, úgy tűnik, a puszta állatállománya egyelőre jól bírja a megpróbáltatásokat. Ez a megállapítás legalábbis igaz a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. szürke marháira és juhaira, írta meg a Haon.hu.

A cég ügyvezetője a soha nem látott aszály ellenére nyugodt, mint mondta, a szárazság ellenére is van mit enniük az állatoknak, a szürkemarha ilyen extrém körülmények között is hozzá tud jutni annyi táplálékhoz, amennyire szüksége van. Abban bízik, hogy a marhák akár decemberig is kint maradhatnak a legelőkön, és a téli takarmányellátással sem lesz nagyobb probléma.

Készülnek a télre

Télen óriási mennyiségű takarmányra lesz szükség, a cég 7000 hektárnyi legelőn és 600 hektár szántón állítja elő a saját állatállomány ellátásához szükséges takarmányt, legalábbis a szükséges mennyiség egy részét, ami idén a szokásosnál is kevesebb az aszály miatt. Csaknem 3000 szürkemarha és bivaly, illetve 2000 racka és merinó ellátásáról gondoskodnak, ezen felül van még 250 nóniusz. A takarmányozásra éves szinten 4-500 millió forintot költenek. Mivel állami vagyont kezelnek, ezért a takarmányt is közbeszerzés útján tudják megvásárolni, ami a jelenlegi helyzetben előnyös volt, mert még akkor írták ki az eljárást, amikor nem volt ekkora szintű a takarmányárak emelkedése.

Mennyibe kerül egy szénabála?

Az árak hektikusan változnak: tavaly egy bála szénáért 4-5 ezer forintot kellett adni, idén pedig már év elején legalább a duplája volt. Júliusban már arról szóltak a hírek, hogy akár 20 ezer forintot is elkérhetnek egy báláért, mostanában pedig már az 50 ezer forintos bálánkénti ár sem elképzelhetetlen a Haon cikke szerint.

Az Agroinform Piacterén jelenleg 15-20 ezer forintos körbálaárak láthatóak a hirdetések között.

Indexkép: Shutterstock