A források alapján a mangalica sertésnek négy színváltozatát különböztették meg. Ezek alapján a fekete mangalica 1860-1890 között jelent meg – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

A tenyésztése kisebb létszámban zajlott, mint a szőke, a vörös vagy a fecskehasú színváltozatoké. A legellenállóbbak tartott fekete mangalica valamikor az 1920-as években tűnt el a köztenyésztésből, ezért szakmai körökben kihaltnak nyilvánították.

fekete mangalica

Egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy újra indult a fekete mangalica tenyésztése.

Egy szerencsés véletlen

A fajtát egészen a 90-es évekig kihaltnak hitték, csak egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy újra felfedezték. Szabó Péter a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) egykori titkára a 90-es évek végén, a Duna-Tisza közén, Szank település határában megpillantott egy kipányvázott fekete mangalica kansüldőt.

Az állat megjelenése csaknem teljesen azonos volt a fekete mangalicáéval. Mint utóbb kiderült az egyed egy mutáció eredménye volt, mert fecskehasú kocákkal pároztatva nagy számban születtek fekete színű utódok. Ez ösztönözte Szabó Pétert arra, hogy újra kitenyéssze a fekete mangalicát. Az elhatározás után kísérleti jelleggel indult a fekete egyedek szaporítása és kiválogatása.

Az első kísérleti jellegű programok

A szakember a 2005-ben már 40 nőivarú és 2 hímivarú fekete mangalica növendékkel büszkélkedhetett. 2007-ben az állományt gazdasági okok miatt el kellett adni, majd 2013-ban három törzstenyészetből 20 nőivarú és 6 hímivarú fekete mangalica süldő vásárlásával újrakezdődött a fekete mangalicafajta kialakítását célzó kísérlet.

2016-ban a MOE együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karával, valamint a tenyésztési hatóság jóváhagyta a fekete mangalica állomány kutatási célú vizsgálatát.

fekete mangalica

2019 júniusában a fekete mangalicát az Agrárminisztérium önálló fajtának nyilvánította.

Külön fajta

2017 májusában ellenőrzési és populáció genetikai vizsgálatok alapján megállapították, hogy a fekete mangalica és a másik 3 fajta között szignifikáns különbség van. A fekete mangalicában olyan fajta specifikus allélt találtak, amelynek jóvoltából lényegesen elkülönül. Ennek köszönhetően a fekete mangalicát különálló fajtaként rekonstruálták.

Jelenleg az állomány 222 kocát és 59 kan fekete mangalicát számlál. Ezzel az egyedszámmal, a fajta valamivel a kritikus szint felett foglal helyet, de még mindig veszélyeztetettnek minősül.